Saparna(smilax), Frengikökü, Smilax, Sarsaparilla.
Anadolu’da özdiken, silcan ve erkek diken olarak tanınmaktadır. Yaprakları, körpe sürgünleri, meyveleri ve kökleri kullanılmaktadır. Zambakgiller familyasından; tırmanıcı ve dikenli gövdeli, yeşilimsi çiçekli, çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları kalp şeklindedir. Çiçekleri şemsiye durumundadır. Birçok türü vardır. Yurdumuzda Nemçe saparnası (Smilax aspera), Anadolu saparnası (Smilax excelsa) bulunur. Kökünde; Tanen, Saponin bulunur.
Faydaları : Terleticidir. Kanı temizler. Cilt hastalıkları için yararlıdır. Frengi tedavisinde kullanılır.
Faydaları : Terleticidir. Kanı temizler. Cilt hastalıkları için yararlıdır. Frengi tedavisinde kullanılır.
Kullanım şekli; İki tatlı kaşığı ince kıyılmış saparnakökü demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilave edildikten sonra 5-10 dakika ateşte tutulur ve 5-10 dakika demelemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.
Üzerindeki zar gıcır adıyla sakızlara katılmaktadır. Saparnanın körpe sürgünleri haşlandıktan sonra kavrularak yenilmektedir. Bu yemek Batı Anadolu’da sircan, Doğu Karadeniz bölgesinde diken ucu, melucan ve melevcen isimleri ile tanınmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder