Translate

1 Ocak 2010 Cuma

İran' da bir kent ve gölün adı...

Urumiye,
(Farsça: Orumieh, Azerice: Urmu, Urumiyə, Kürtçe: Wurmê, Eskiden: Rezaiyeh), 
İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin merkezi olan şehirdir. Nüfusu 577.307 kişi (2006)'dir. Şehir Türkiye sınırında Urmiye Gölü'nün batı kıyısında kuruludur.Ülke' de mevcut 26 eyalet' ten 12 ili olan Batı Azerbeycan eyaletinin, merkezi Urumiye' dir ve 200 yılı aşkın süredir ülkenin merkez şehri konumunda olan Tahran halen İran İslam Cumhuriyeti’nin başkentidir. Urumiye Batı Azerbeycan'ın başkentidir.

Urumiye gölü yaklaşık 4-6 bin km genişliğinde (kuru ve yağışlı mevsimlere uyum sağlayan) uzun sahilleri ve çok tuzlu suyu (%30’u bulan oranda) ile ülkenin çamur tedavisinin yapıldığı en önemli bölgelerinden biridir.



Urumiye kenti Iran-Irak-Türkiye sınırlarının kesiştiği noktaya yakın en büyük kent. Sınır kentlerine özgün dagğınık ve ne orada ne burada havası var.Şehir eskiden bahçeleriyle ünlü Urumiye ve çevresi Iran' in diğer yerlerine göre daha yeşil ama doğası çok özel değil. Bölgeyi sulayan akarsuların kaynağı Türkiye'deki dağlar. İran’ın başlıca göllerini Urumiye Gölü, Tuz Gölü, Bahtıgan Gölü, Meharlu Gölü, Zerivar Gölü ve Cazmoriyan Gölü oluşturur.

Urumiye'nin ana geçim kaynaği kaçakçılık, dükkanlarda satılan bir çok mal gümrük ödememek için dağlardan kaçak geçiriliyor. Şehirde çoğunluk Azeri Türkü dolayısıyla çok yerde Türkçe konuşuluyor. Ikinci buyuk topluluk Kürtler ve sonra Ermeniler.

Hiç yorum yok: