Küçük limon.
Misket limonu (Citrus aurantifolia),
Limon,
Laymun (Arapça),
Limu(Farsça)
Koyu yeşil bir renge sahiptir, citrus ailesinden gelir ve limondan fark edilir oranda küçüktür. Bergamot portakalına benzer. Ağacı; limon ağacına benzer ve aynı aileden gelir. Diğer adı Tatlı limon. 3-5 metre boylanabilen, hoş kokulu, açık yeşil, eliptik küçük yapraklarını dökmeyen, dikenli bir ağaççık ya da çalıdır. Morumsu-kırmızı lekeli beyaz çiçekler açar ve ağaççığın üzerinde bütün bir yıl açan çiçeklere rastlanır. Bu sebeple ağaççığın üzerinde bütün bir yıl meyve de bulunur. Bunlar 3-6 cm çapında, yuvarlak ve koyu yeşildir, etli kısımları oldukça ekşidir. Anayurdu Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgeleridir. Batı Hint adalarında, Meksika’da, Brezilya’da, Peru’da, Haiti’de, italya’da, Karayipler’de yetiştirilir. Ilıman ve nemli bölgelere de uyum sağlamıştır, bugün ABD’de çok farklı türleri bulunur. Üretimi tohumla yapılır.
Tarihte denizciler onu iskorbüt hastalığına karşı kullanmışlardır. Mutfakta ve kokteyllerde kullanılan meyvenin çiçeksi, yoğun ve hoş bir kokusu vardır. Meyveden su buharı damıtma yoluyla elde edilen yağ, naneyle iyi uyuşur. Çiğ yiyeceklere ve pirinç yemeklerine farklı bir lezzet katar. İran’da, Kuzey Hindistan’da böyle baharat olarak değerlendirilir.
Misket limonu yağı, ayrıca, saunalarda lavanta ve okaliptüsle birlikte cildi temizlemede kullanılır. Bu yağın bileşiminde monoterpenler, alkoller, esterler, aldehitler ve kumarinler bulunur.
Yatıştırıcı, iltihap giderici, spazm çözücü, pıhtılaşmayı önleyici özellikleri vardır. Bu sebeplerle sıkıntı ve sinirlilik hallerine, strese, uykusuzluğa, sinirsel kaynaklı hazımsızlığa, ishale, kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi gelir. Bunun için yemeklerden sonra 1-2 damla ağızdan alınır.
Dikkat, cilde sürüldükten sonraki altı saat içinde güneş ışınlarına maruz kalınmamalıdır!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder