Translate

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Kırmızı renkli bir erik cinsi...

Anjelika, (Angeleno).

Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı. Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre iri boylu ağaçları teşkil ettikleri gibi, küçük boylu ağaçlar veya çalı şeklinde olanları da vardır. Anjelika eriği ağaçları oldukça kuvvetli gelişir ve yarı yayvan taç oluşturur. Meyve iri seyreltme yapıldığında oldukça iri, yuvarlak, uçlardan hafif  basık, oldukça sert et dokuludur. Kabuk koyu menekşe–siyah renginde ve pusludur. Meyve eti açık sarı renginde, çekirdek küçük ve ete bağlı değildir. Bahçede dölleyici bulunmazsa yeterli ürün alınamaz. Hasat olumu; 10-15 Eylül tarihlerindedir. Soğuk hava depo koşullarında yaklaşık 3 ay, kontrollü atmosferde ise 4 ay özelliklerini yitirmeden muhafaza edilebilir. Bu özelliğinden dolayı yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır. Döleyicileri; Santa Rosa, Friar ve Obilnaja ‘dır.

Erik Reçeli-Anjelika;

Malzemeler:

1 kilo anjelik eriği
1 kilo ekşi yeşil elmanın suyu
750 gram toz şeker veya 250 gram fruktoz
½ limon suyu

Hazırlanışı:

Erikleri yıkadıktan sonra ortadan ikiye kesin. Çekirdeğini çıkarıp boyuna dilimleyin. Şekerde bir gece bekletin. Ertesi gün reçeli ateşe koyun . Elmaları katı meyve presinde suyunu çıkarıp tencereye ilave edin. Reçel kaynamaya başlayınca hemen limon suyunu ilave edin. 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Ağzı açık olarak soğumaya bırakın. Tencerenin üzerine beyaz bir tülbent veya eski bir tül ile örtün. Balkon veya evin en güneş alan kısmında ben ilk gün beklettim. Sizde reçelinizi istediğiniz koyuluğa gelene kadar güneşte bekletin ama geceleri içeri alın.

Hiç yorum yok: