Translate

27 Temmuz 2010 Salı

Nane esansından elde edilen,renksiz,keskin kokulu,bir tür alkol kristali...

Mentol, (Fr. mentholİng. menthol )
Nane kokusu. 
Nane esansından elde edilen, renksiz, keskin kokulu, bir tür alkol kristali.
Nane bitkisinden elde edilen esansiyel bir yağ türü.

Mentol su içerisinde çözünmezken (ya da az çözünürken), alkol veya yağlarda kolayca çözünür. Mentol, nane esansından elde edilen, organik bir alkol. Mentol, viks olarak bilinen ve solunum yolları ağrılarında ve tahrisatlarında kullanılan kremin içinde bulunan başlıca aktif maddelerdendir. Lokal anestezi özelliğine de sahip olan mentol, kas ağrısı, eklem burkulmaları gibi durumlarda kullanılan bazı kremlerin içerisinde de bulunur.

Birçok farklı üründe (özellikle sakız gibi diş sağlığını etkileyen ürünlerde, öksürük şuruplarında ve nane şekeri gibi şekerlemelerde) aroma olarak kullanılmasının yanı sıra, hafif boğaz ağrısı ve hafif ağız ve gırtlak tahrişlerinin kısa süreli tedavisini sağlayan reçetesiz ürünler içinde de yer alır (öksürük ilaçları buna örnektir). 

Kaşınmayı azaltan bir antipruritik olarak sınıflandırılır. Ayrıca kas ağrıları, burkulma ve benzer durumlara tedavi olarak uygulanan ürünlerin içinde bulunur. Buna ilaveten, hem tat vermek hem de sigara kaynaklı boğaz ve sinüs tahrişlerini azaltmak amacıyla bazı sigaralarda katkı maddesi olarak kullanılır. Aynı zamanda mentol, ağız temizliğinde kullanılan ürünler içerisindeki en çok rastlanan katkı maddesidir.

Hiç yorum yok: