Translate

30 Temmuz 2010 Cuma

Bileşik talkım çiçekli su ya da bataklık bitkisi...

Rotala, (Rotala rotundifolia).
Latince adının anlamı ''yuvarlak yapraklı bitki''dir. Ancak bu sadece bataklık varyasyonu için geçerlidir. Akvaryumlarda, Rotala rotundifolia uzun ve ince yapraklara sahiptir. Diğer Rotala türlerinin aksine daha kolay bir bitkidir. Ancak gene de kırmızı yapraklar için iyi ışık ister. Yan sürgünler vererek hızlı bir şekilde yoğun bir yapıya bürünür. Bu da ışığın alt yapraklara erişmesinin zor olacağı anlamına gelir ve bitkinin sıklıkla budanmasını gerektirir. Ayrıca Rotala indica olarak ta bilinir. Gövde üzerinden filizlerin kesilmesi yada gövdenin uzadıkça ikiye bölünmesi suretiyle kolaylıkla çoğaltılabilir.

Rotala türleri, Rotala rotundifolia, Hippuris, Mexicana, Occultiflora, Nanjenshan, Wallichii, Macrandra, Boschii,

Cardamine lyrata,
Bir bataklık bitkisidir. Ancak su altında da gelişebilen bir akvaryum bitkisi olarak ta kullanılır. Karakteristik basamaklı gelişimi bitkiyi oldukça dekoratif kılar. Bitki üzerinde suya uzanan kökler oluşur. Gruplar halinde dikilmelidir. 

Su sıcaklığının 28 dereceyi uzun süreler için aşmamasına dikkat edilmelidir, aksi takdirde, yapraklar daha küçük ve bitki üzerindeki kökler daha fazla oluşur. Ayrıca yaz aylarında bahçe havuzları için de uygundur. Keserek çoğaltmak çok kolaydır, yanlarından çıkan sürgünleri kesip kolaylıkla tekrar zemine dikebilirsiniz.

Hiç yorum yok: