Translate

16 Ocak 2010 Cumartesi

Siirt yöresine özgü, nohutlu ya da kıymalı ıspanak yemeği...

Pirtike,

Malzemeleri;

250 gr. ıspanak
200gr. orta yağlı kıyma et
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1/2 çorba kaşığı biber salçası (acı sevenler biber salçasını çoğaltabilirler.)
yeterince yağ
Tuz, Karabiber, Kırmızı biber, Sumak.
 
Köfte ve terbiye için;
1 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı çiriş (buğdayın çekilmiş hali)
yeterince tuz
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
1 adet limon suyu
 
Hazırlanışı;
Ispanakları ayıkla iyice yıka incecik doğra, kıyma eti bir tencereye koy bırazcık suyunu çekiştirdikten sonra yağını kat diğer tarafta kuru soğanı incecik doğra etin üzerine ilave et.
Soğanlar birazcık sararınca ıspanaklarıda ilave ederek azıcık karıştır.
 
Domates salçası, biber salçası,tuz ve yeterince suyunu da ilave etikten sonra pişmeye bırak.
Diğer tarafta köftesi için, köftelik bulgur ve çirişi harmanla 1/2 su bardağı sıcak suyla ıslat (şişmesini bekle) 5 dak. kadar bekle tuzunuda ilave et, iyice özleşinceye kadar köftelik bir hamur haline getir. Daha sonra fındık büyüklüğünde parçalara ayır iki avcunun içinde yuvarla pişen çorbanın içine kat, köfteler pişmesine yakın limon suyunu yumurta ve 1 çorba kaşığı un
(silme olacak) iyice çırp çorbanın suyundan da birazcık ilave ederek karıştır. Kaynamakta olan çorbaya ilave et, 2-3 taşım daha kaynatıktan sonra ateşten al.
 
Sıcak olarak servis yap.

Hiç yorum yok: