Translate

10 Mayıs 2010 Pazartesi

Gümüşhane' nin Torul ilçesinde, "Tabiat parkı" kapsamına alınan 18 krater gölünün ortak adı...

Artabel,

Gümüşhane ili Torul ilçesi Musalla Deresi ve Çit Deresi kaynaklarını oluşturan ve yörede Yıldız gölleri, Beş göller, Karanlık Göller, Adalı göl, Üç göller gibi adlarla anılan buzul gölleri Gümüşhane il merkezine yaklaşık 60 km. uzaklıkta  bulunmaktadır.   Göller, yüksek bir sırtın kuzeyinde ve güneyinde kalacak şekilde kabaca iki ayrı sahada bulunur. Gülaçar Artabir tarafında 7 göl Avliyana ve Dağdibi tarafında 14 göl vardır.  Göllere ulaşım da bu iki farklı güzergahtan ortalama ikişer saatlik yürüyüş ile sağlanabilir. İki ayrı sahanın belli bir yerine kadar araba yolu mevcuttur.  Ayrıca Yalınkavak yaylasından yaklaşık 6-7 saatlik uzun bir yürüyüşle de göllere ulaşılabilir ki. Bu göllere giden en manzaralı en maceralı rotadır.Bu rota üzerinde Yıldız Dağı mevkiinde 1.Dünya Savaşı Rus işgalinin izleri hala görülebilmektedir.  Göller ve Abdal Musa diğer komşu köylerinde cazibe ve maneviyat merkezidir.Kırıntı,Kulaca ve Akbulak köylerinden yine dağ yollarıyla sahaya ulaşılabilmektedir.   Artabel Gölleri ve çevresi gerek jeolojik ve jeomorfolojik, gerekse flora ve fauna yönünden oldukça kaynak değerlere sahip olmasının yanında peyzaj değerleri bakımından da yüksek bir değere sahiptir. Saha içerisinde yer alan ve yöreye adını veren on sekiz adet buzul/krater gölünün devamlılığının sağlanması eşsiz manzara güzelliklerinden halkın koruma kullanma dengesi içerisinde faydalanabilmesi ve yörenin gelecek kuşaklara bir miras olarak aktarılabilmesi için 1998 yılında 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 3. maddesine göre Gümüşhane ili Torul ilçesi sınırları içerisinde kalan Artabel Gölleri ve çevresinin 5859 hektarlık kesimi "Artabel Gölleri Tabiat Parkı' olarak ilan edilmiştir.

Artabel deresinin kaynağının hemen kuzeyinde bulunan ve ilk şelalenin kuzey doğusunda yer alan Karanlık Göl bu dönemde gelişen kayaç topluluklarıyla çevrilmiş olup adı geçen Volkanın üzeye çıkışını sağlayan ilksel volkan bacasının ağız boşluğunda gelişmiştir. Diğer göller ise (Karagöl Dağı' nın doğu yamacında Beş Göl, Artabelin Başı Tepe' sinin kuzey eteğinde Karanlık Göl, Sofranın Başı Tepe' sinin batısında Beş Göller adı ile anılan Dört Göl; Gavur Dağı doğu zirvesinde Karagöller adı ile üç göl yer almaktadır.) 

Yine aynı formasyon içerisinde ve sahanın en kuzeyinde Abdal Musa Tepesi' nde bir göl Mezar Yayla güneydoğusunda adsız bir göl, Mezar Yayla kuzeydoğusunda iki göl olmak üzere toplam on sekiz adet krater gölü bulunmaktadır.  Artebel Gölleri ve çevresi gerek jeolojik ve jeomorfolojik, gerekse flora ve fauna yönünden oldukça kaynak değerlere sahip olmasının yanında peyzaj değerleri bakımından da yüksek bir değere sahiptir. Saha içerisinde yer alan ve yöreye adını veren on sekiz adet buzul/krater gölünün devamlılığının sağlanması eşsiz manzara güzelliklerinden halkın koruma kullanma dengesi içerisinde faydalanabilmesi ve yörenin gelecek kuşaklara bir miras olarak aktarılabilmesi için 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 3. maddesine göre Gümüşhane ili Torul ilçesi sınırları içerisinde kalan Artebel Gölleri ve çevresinin 5859 hektarlık kesimi "Artebel Gölleri Tabiat Parkı' olarak ilan edilmiştir.Ayrıca Zigana Köyü yaylalarında Limni ve Kuzu Gölleri, Yağmurdere sınırları içerisinde (Şakir Göl, Kürtün Sarıbaba' da Karagöl, Dörtkonak Yaylasında Aygır Göl, Dipsiz Göl gibi ilimiz sınırları içerisinde irili ufaklı göller mevcuttur.

Hiç yorum yok: