Translate

11 Temmuz 2010 Pazar

1992' de bir NATO tatbikatı sırasında ABD gemisi Saratoga tarafından bombalanan ve 5 mürettabatı ölen Türk muhribi...

TCG Muavenet,
 
DM 357 Borda numaralı TCG Muavenet, Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan ve bu borda numarasını taşıyan tek gemiydi (DM). DM Destroyer ve Mayın (mine) kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

1986'da Donanmaya katılan Meko 200 Track I sınıfı gemilerimize kadarda denizaltı muharebe gücünü oluşturuyordu. Bu gemi, hem donanmada üzerinde en fazla namlu bulunan gemi, hemde mayın doşeyebilen bir gemiydi. Daha sonra olayda hayatını kaybeden gemi komutanı Yb. Kudret Güngör'un adı, AKAR sınıfı akaryakıt-lojistik destek gemilerimizden ikincisine verildi.

Ege Denizi' nde meydana gelen olayda, 2 ekim 1992 tarihinde “kararlılık gösterisi-92” adlı tatbikatı esnasında Saratoga Uçak Gemisi' nden muavenet muhribi’ ne ateş açıldı. Atılan Sea Sparrow füzesi tarafından muhribimiz vurulmuştur. Bu vahim olayda 5 asker, komutan kurmay Yarbay Levent Kudret Güngör, uçaksavar yardımcı subayı 10 günlük evli teğmen Alper Tunga Akan, tesis astsubayı Serkan Haktepe, ikmal çavuşu Mustafa Kılıç ve er Recep Atak “fiili atış bölümü” olmayan bir tatbikatta şehit oldu ve  18 asker de yaralandı. Muavenet Muhribi' nin vurulması olayından sonra ABD Ordusu' ndan kaza açıklaması yapılmasına rağmen olayın kasten yapıldığı düşünülmektedir. Bu elim olaydan sonra Amerika, Türk kamuoyunda ve Türk silahlı kuvvetleri’ nde büyük tepki olunca, türkiye’ye 3 fırkateyni hibe ettiğini açıkladı, ancak daha sonra fırkateynlerin kiralık olduğu ortaya çıktı. Muavenet Muhribi, ABD tarafından Türkiye'ye 1972 yılında verilmişti. 1942 yılında inşa edilen gemi otuz yıl boyunca ABD donanmasında görev yaptıktan sonra Türkiye'ye verildi. İkinci Dünya Savaşı'nı gören muhrip, Türk Donanması'nda görev yaptığı yıllarda Kıbrıs Barış Harekatı'na katılmıştı. Vurulan Muavenet Muhribi, donanmada aynı ismi taşıyan üçüncü gemidir. İlki Birinci Dünya Harbi sırasında Almanya'ya yaptırılır. İkincisi ise yine savaş yıllarında, bu defa İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere'de inşa edilir. İkincisi 1960 yılında hurdaya ayrılan geminin adı, bu defa ABD'den alınan USS GWIN muhribine verilmişti.

Saratoga’ nın komutanı albay James M. Drager ile saldırıdan sorumlu 7 amerikalı subay sadece “disiplin cezası” aldılar. Saratoga uçak gemisindeki personelin eğitimsizliği ve disiplinsizliği nedeniyle olayın meydana geldiği iddia edildi. iddia, kimseyi ikna etmedi. çünkü daha bir yıl önce, saratoga’nın operasyon bölümü, amerikan donanmasının en iyi yedi gemisi arasında yer almış ve bu yüzden ödüllendirilmiş olduğu bilinmektedir.

Hiç yorum yok: