Translate

10 Temmuz 2010 Cumartesi

malezyatakımadalarında yaşayan ve küçük beden yapılarıyla ayırt edilen halklara verieln ad...

Negritolar, 

Tropikal Afrika’ da yaşayan, siyah ırktan halk. Kimi zaman, siyah ırktan olan ve Afrika (Negriller yada Batı Pigmeleri ve Boşimanlar), Asya, Okyanusya’ ya (Negritolar) dağılmış bulunan bütün kısa boylu insanlar Pigmeler olarak adlandırılır. Pigmelerin günümüzden 2000 yıl kadar önce yaşadığı, Mısırlılar daha sonrada Yunanlılar tarafından saptanmış, hatta Yunanlılar Pigmelere miteolojide bile yer vermişlerdir. O tarihlerde bu insanların, Etyopya kökenli olduğu sanılırdı.  

Güney Çin Denizi ve Cordillera Central sıra dağları arasında dar bir şekilde uzanan bu bölgeye  ilk gelenler eski çağlarda Malay göçmenleriydi. Negritolar bölgenin dar sahillerine, Tingguianlar iç tarafları, Ilocanolar kuzeyi, Pangasinanlar güneyi paylaştılar. Fakat bölgeye ilk gelenler Negritolardır. Filipinlerin Malay ırkından olan ataları, takımadaya kara Asya'sının güneydoğusundan ve bugün Endonezya'nın bulunduğu bölgeden gelmişlerdir. Ülkede ayrıca küçük bir azınlık durumundaki Çinliler, İspanyollar ve Hint kökenliler yaşar. Yerli halk ise Aytalar ya da Balugalar adıyla da bilinen Negritolardır. Filipinlerde 70-75 dolayında dil ve lehçe konuşulmaktadir. Bu diller geleneksel olarak 8 grupta toplanmıştır.

Pigmeler Orta Afrika'dan Batı Pasifiğe kadar dağılmış olan ufak, kısa boylu zenci bir ırk. Afrika pigmelerinin birçok kabileleri Doğu, Orta ve Batı gupları olarak sınıflandırılırlar. Afrika'nın Doğu Pigmeleri (Mbuti), Doğu Belçika Kongosu'nun İturi Ormanlarında yaşarlar. Orta Pigmeler, Belçika Kongosu'nun kuzeyine dağılmışlardır ve Bongo kabilesi gibi Batı Pigmeleriyse Fransız Ekvatoral Afrika'da ve Fransız Kamerunu'nda yaşarlar. Boyları 1,30 m ile 1,45 m arasında değişir. Erkekler kadınlardan 10 cm civarında uzundur. Derilerinin renkleri sarımsı yahut kırmızımsı kahverengiyle koyu kahverengi arasında olup, vücutları ince tüylerle kaplıdır. Geniş çeneleri, düz burunları ve iri gözleri vardır. Saçları ise koyu olup kıvırcıktır. Kültür bakımından diğer zenci komşulardan farklıdırlar. Evcil hayvan yetiştirmezler. Ziraat hakkında yeteri kadar bilgileri yoktur. Demir işlemesi gibi işler yapamazlar. Hayatlarını, avlanarak, yabani yiyecekler toplayarak ve diğer zenci kabileleriyle orman ürünlerini ticaretle takas ederek geçirirler. Ormanlarda küçük gruplar halinde 1,5 m yüksekliğinde, 3 m uzunluğunda ve 1,5 m genişliğindeki küçük barınaklarda kalırlar.

Afrika Pigmelerinden başka, Seylan'da Veddas tipi, Hint Okyanusunda Andamanese tipi ve Malaya, Sumatra ve Filipinler'de diğer tip Pigmeler yaşamaktadır.

Hiç yorum yok: