Nihilizm, Hiççilik veya yokculuk,
19. yüzyılda Rusya'da, genç entelektüel kesim arasında yayılan ve felsefi akımlar arasında yer alan felsefi bir yaklaşımdır. Latince' de hiç anlamına gelen nihil sözcüğünden türetilen Nihilizm, en popüler tanımıyla; her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan felsefi görüştür. Nihilistler genel olarak tanrının varlığını, iradenin özgürlüğünü, bilginin imkânını, ahlâkı ve tarihin mutlu sonunu reddederler.
Rus Edebiyatı' nda Nedejin bir makalesinde Puşkin için Nihilist deyimini kullanmıştır. 19. yüzyılda Nihilizm daha sonradan, en belirgin haliyle Turgenyev' in Türkçe' ye Babalar ve Oğullar adıyla çevrilen romanının kahramanı Bazarov' un kişiliğinde ifade bulmuştur.
Nihilizm'e en çok yakıştırılan düşünürlerden olan Nietzsche' ye göre Nihilizm, yüksek ideallerin değerlerini yitirmesinden kaynaklanan olumsuz düşünce tutumudur. Korkular, karşı çıkışlar, başkaldırmalar, Varlık'ı (Tanrı) anlaşılır bir gerçeklik ve değer yapan varlık idealizminin çöküş belirtileridir. Nietzsche için Tanrı öldü ve bu varlık artık kendisine yakıştırılan bütün değerleri hiçe indiren bir yokluk olmuştur. Yani Nietzsche Tanrı öldü derken Avrupa'da ve dünyada tanrı kavramının yozlaştırıldığını, yok edildiğini söylemiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder