Translate

23 Ağustos 2009 Pazar

II.Abdühamit döneminde Mızıkai Hümayun' da görev almış ve birçok müzisyenin yetişmesine katkıda bulunmuş ünlü İspanyol piyanist...


Aranda Paşa (D'Arenda),

Muzıka-yı Hümayun’da 1849-52 yıllarında orkestra şefi Angelo Mariani idi. Bir ara Necip Paşa'nın getirildiği Muzıka-yı Hümayun' un başına daha sonra 1855’ den itibaren Osmanlı sarayında bulunan İtalyan besteci Callisto Guatelli (Guatelli Paşa) 1899’da ölümüne kadar II. Abdülhamid tarafından görevlendirildi.

Guatelli'nin yetiştirdiği Türk bestekarlardan bazıları:

Mehmed Zati, Mehmed Emin, Mehmed Ali, Mustafa Safvet, Pazı Osman, Faik Bey, Kazım Bey ve Zeki Bey'dir.

1880'den sonra Paris'te müzik eğitimi gören İspanyol besteci D'Arenda (Aranda Paşa) Muzıka-yı Hümayun' da Guatelli' ye yardım etti ve ondan sonra da yerine tayin edildi. Bir çok müzisyenin yetişmesine katkıda bulunmuş, hizmetlerine karşılık iki ev, at, araba gibi ihsanlarla birlikte paşalık unvanı da ünlü İspanyol piyanist D'Arenda' ya verilmiştir. Zamanla batı musikisi eğitimini destekleyen kitaplara ihtiyaç duyuldu. İlk Defa Haşim Bey’ in kitabında batı musikisi terimlerine karşılıkların verildiği bilinir. Ancak onun yazdığı eserin batı musikisi nazariyatı ile bir ilgisi yoktur. Başında Türk musikisi nazariyatı bilgileri ile birlikte iyi bir Türk Musikisi güfteler eseridir.

Hiç yorum yok: