Translate

30 Ağustos 2009 Pazar

Süpürgeotu...

Erika(Erica manipuliflora), Püren, Funda, Süpürge çalısı,

Her mevsim yeşil, makiliklerde ve kalkerli toprakların güneş gören yerlerinde yetişen, 50 ile 80 cm boyunda, çalı görünümlü bir bitkidir. Dalları çok çabuk kırılır. Ucu sivri, küçük koyu yeşil, çam iğnesini andıran yaprakları vardır. Gövde dik, beyaz renkli, seyrek tüylüdür. Yapraklar dairesel dizilişli, her halkada 4 tane iğnemsi ve küçüktür. Çiçek durumu salkıma benzeyen bileşim salkım, 1-5 çiçeklidir. Meyveleri kapsül, tohumları yumurtamsıdır.Püren kışın yapraklarını dökmez ama mevsim sonunda bronzlaşır ve bu durumunu çiçek açma zamanına kadar korur.

Maki elemanı olan bu funda türü, deniz seviyesinden başlayarak 1530 m yüksekliğe kadar yayılış gösterir. Özellikle maki içinde yetişen bu tür, maki dışında kızılçam altındaki açık alanları, kireçtaşı, serpantin ve şistli kayalıkları yetişme ortamı olarak tercih eder. Kasım sonlarına doğru açık pembe çiçek açar. Çiçekleri dala morumsu bir sapla bağlanır. Küçük bir çana benzeyen, hoş kokulu, boncuk boncuk çiçeklerin ucu dört parçalıdır ve bunların da ortasından ince, mor bir uzantı kendini gösterir.

Ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde, ülkemiz dışında ise Akdeniz havzasının doğu kesimlerinde yayılış gösterir. Yaprakları kabız ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Ayrıca arılar çiçeklerinden nektar alarak Püren balı adı verilen bal yaparlar. Yapısı ve çiçeklerinin güzelliğinden dolayı süs bitkisi olarak kullanılabilir. Polence zengin iyi bir nektar kaynağı olduğu için, arılar onu çok sever. Topladıkları öz, bala vişne suyu tadı verir. Püren balı hafif acımtıraktır. Kendine has bir kokusu vardır ve kıymetli bir baldır.Püren çiçeğinin idrar yolları rahatsızlığına iyi geldiği söylenir.

Flora Çayı ( Bitkisel form çay - thermal form tea ):
Uşak yöresinde yetişen Erica bitkisinden ( püren otu ) elde edilir. Alınan gıdalardaki yağın idrar yoluyla vucuttan atılmasını sağlar. Tamamen doğladır. İçimi hoş ve kokusuz bir çaydır. Sabah öğlen akşam yemeklerden 10 dakika önce bir su bardağı içilir.

Hiç yorum yok: