Translate

25 Ağustos 2009 Salı

Avusturalya' da yaşayan keseli bir hayvan...

Kuskus (Phaianger),

Avustralya Possum'ları, Planörler ve Koala' lar kuskus ailesini oluşturur. Kuskus, öteye beriye tutunmasına yarayan kamçı gibi uzun bir kuyruğu olan iri, tembel ve kürklü bir hayvandır. Bütün planörler ve kuskus'lar bir tek aile teşkil ederler (Phalangeridae). Bunların hepsi opossum iseler de Amerika'dakilerden ayırt edilmeleri için burada «possum» diye anılırlar. Kuskus, yahut possum, vaktinin çoğunu ağaçların üzerinde geçirir. Butunun üzerinde açık renkli bir leke göze çarpar.



Bu hayvan, güneşin doğuşu ile batışı arasındaki saatlerde, vaktini ağaç kovuklarında veya çalıların arasında gizlenerek geçirir. Karanlık saatlerde ise canlanır. Fakat geceleyin bile aşırı derecede faal sayılmaz. Ağaçların üzerinde yol alıp yapraklan yerken, hareketi ağırlaştırılan bir sinema filmini hatıra getirir. Rivayet edildiğine göre, kuşları ve küçük memelileri de yakalayıp yermiş. Kuskus çıkardığı pis koku yüzünden kolay tanınır. Rahatsız edildiği zaman garip sesiyle protestoya girişir.Söylentiye göre kolay yakalanmasının bir yoluda vardır. Uzunca bir zaman devamlı seyredince, kudretli kuyruğundan bir dala asılır ve yorgunluktan yere düşünceye kadar bu vaziyette kalırmış.
Kuzey Queensland, Yeni Gine, Celebes'ler, Solomonlar ve bazı Güney Pasifik Adaları, kuskus'un vatanıdır. Yetişkin hayvanın uzunluğu 40-75 santimdir. Kuyruğu bu ölçüye bir 38-40 santim daha ilâve eder. Kuskus, eti dolayısıyla yerliler tarafından çok aranılan bir hayvandır.


Büyük kanatlı keseli kuskus (Schoinobates),
Uçar Kuskus veya Planör (Petaurus)-Uçar sincap diye bilinir.
Benekli kuskus (Spilocuscus),
Cüce uçar kuskus (Acrobates),

Hiç yorum yok: