Translate

23 Ekim 2009 Cuma

Osmanlı mutfağına özgü pırasa ve etle yapılan bir yemek...

Bakuliye, Pırasa kalyesi,

Yemeğin isminin “bakuliye” oluşu, Arapça’da yeşillik ya da sebze anlamındaki “bakl”ın çoğulu olan “bakûl”dan geliyor.

Malzemeler:
500 gr. koyun budu
15 sap pırasa
200 gr. kıyma
1.5 kahve kaşığı kuru kişniş
1.5 kahve kaşığı kimyon
1.5 kahve kaşığı kara biber
1.5 kahve kaşığı tarçın

125 gr. yoğurt
2 kahve kaşığı kuru nane
4 kahve kaşığı nebatî yağ

Yapılışı:
Küçük kuşbaşı hazırlattığınız etleri, büyük bir tavada yağda az çevirin. Sonra da, az suda pişirin.
Beri yanda, pırasaları ayıklayın ve ezin. Ya da, mikserden geçirin. Toplam 3 sap pırasaya denk gelecek kadar miktarını, kıymaya katın. Ve, içine yarımşar kahve kaşığı tarçın, kara biber, kimyon ve kişnişi ilâve edin. Hepsini harmanlayın. Sonra da, bu kıyma hamurundan, fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
Az kavurduğunuz etleri bir tencereye dizin. Arta kalan pırasaları etlerin üzerine yerleştirin.

Hiç yorum yok: