Translate

13 Şubat 2010 Cumartesi

Doğu Karadeniz bölgesinde yöreden yöreye değişen isimleriyle tanınan "kuymak" da denilen mısır lapasınn adı...

Kuymak, 
Muhlama-Mıhlama, Havits, Yağlaş, 

Samsun, Artvin, Ordu,Giresun,Trabzon, Rize illerinde çok popüler olan bir yemektir. Mısır unu, tereyağı ve genellikle minci (lor, çökelik) adı verilen tuzlu çökelek (bazı yörelerde telli peynir) peyniri kullanılarak yapılan mısır lapasının adıdır. posoTrabzon, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan, Posof ve Artvin yerleşim yerlerinde Kuymak, Ordu, Giresun ve Trabzon Şalpazarı'nda Yağlaş, Rize ve Artvin sahilinde Muhlama-Mıhlama, Trabzon' un Rumca konuşulan köylerinde ve Çamlıhemşin' de Havits olarak bilinmektedir. 

Tereyağı yerine kaymak kullanılarak hazırlanırsa Trabzon'da Yayla kuymağı, Rize'de Hoşmerim diye adlandırılmaktadır. 

Mısır unu yerine bayat mısır ekmeğinin ufalanarak kullanılması durumunda ise yöresel lehçeye göre cumur, çumur, zumur, sumur olarak da isimlendirilmektedir.

Hiç yorum yok: