Yeni doğurmuş bir hayvandan ilk günlerde sağılan, koyu yapışkan süt, ağız.
Memeli hayvanın doğum sonrası ilk sütü, İnek ve koyunun ilk sütü.
Yeni yavrulayan ineğin ilk iki günlük sütü birleştirilerek tencerede kaynatılır. Arada bir karıştırılarak içine şeker dökülerek tatlandırılır. Soğuduktan sonra yenir.
Malzemeler:
Ağuz sütü, şeker (isteğe bağlı).
Avuz Sütü: İnek ilk yavruladığı zaman üç gün bir sütü vardır. Bu yemek o ilk sütten yapılır.
Yapılışı: Bir tencereye süt konulur. Büyük bir tencereye de su konulur. Süt dolu tencere bu su dolu tencerenin içine yerleştirilir. Süt bu suyun buharında pişer. Bu pişen süt Soğutulur. Soğuyunca peynir kıvamına gelen avuz kesilerek servis tabağına alınır. Arzuya göre şeker dökülüp yenilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder