Translate

24 Ağustos 2010 Salı

Bingöl yöresi yemekleri...


Bingöl mahalli yemek ve tatlılar şunlardır:
Ayran çorbası (germe dui), Ayranlı Köfte, 
Burma kadayıf,  
Cevizlim,
Çavbelek, Çiğ Köfte,
Dizme, Döğme Çorbası, Dolanger,
Fırınlanmış patlıcan menemen ,
İçli Köfte, 
Gıldırık Köfte, Güveç,
Heyre,
Kavurma, Keşkek, Kılç, Kızartma Köfte, Kılorik, Kuru Köfte, 

Keldoş, 
Malzemesi : Un, tuz, ılık su, ayran, tereyağı. Yapılışı : Mayasız una ılık su katılarak iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur orta büyüklükte bir tepsiye konarak el ile tepsinin içinde dağıtılarak düzeltilir. Yanan ocaktaki köz açılır, altındaki kül temizlenir, tepsideki hamur közün içinde açılan yere düzgün konularak üstü sac ile örtülür. Sacın üstüne köz ateş konur, iyice kızartıldıktan sonra ekmek çıkartılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan ekmek ufak ufak bir kaba doğranır, daha önce hazırlanan sarımsaklı ayran ve tereyağı üzerine dökülerek servis yapılır.

Löl (gömme),  Lopık,  
Maliyez, Mastuva,
Parmar (semiz otu), Pastika, Pılık, 
Revani, 
Qeygane,
Selim Tava, Siraperveç, Sirın, Sorina Pel, Sulu Köfte, Sütlaç, 
Şilki,
Tava, Turakin (patıfe), Tutmaç çorbası, 
Un helvası,  
Xilondor, 
Yoğurtlu Köfte, Yumurtalı Köfte,
Zerde, Zervet,

Bingöl' ün bilinen en eski ismi Cebel-cur' dur. Cebel dağ, Cur akan anlamındadır. Bu kelimenin zamanla Çabakçur şeklinde telaffuz edildiği ihtimali kuvvetlidir. Zaten Çabakçur akan temiz su anlamına gelir.  Bingöl ve köylerinde ekmek ağırlıklı olarak buğday unundan yapıldığı gibi mısır ve darı unundan da yapılmaktadır. Köylerde halkın Nun Kuryek tabir ettiği ekmek ayrı bir tada sahip olup çevrede çok sevilen bir ekmek çeşididir. Bingöl yemekleri çorbalar, pilavlar, sebzeli ve yenilebilir bitkilerden yapılan yemekler hamura dayalı yemeklerdir. Salatalar, tatlılar ve turşular gibi çok yönlü bir çeşitliliğe sahiptir. Tatlılar arasında Bingöl burma kadayıfı ve diğer kadayıf çeşitleri meşhur olup ayrı bir lezzete sahiptir. 




Hiç yorum yok: