Kerebiç,
Mersin yöresine ait biraz da ramazan ayıyla özdeşleşmiş bir tatlı. Bu yüzden ramazan ayında yoğun olarak yapılıyor ve tüketiliyor. Beyaz bir köpüğün içinde yatan irmikle yapılmış, içi fıstık veya ceviz dolu, içli köfte şeklinde oldukça şekerli değişik bir tatlı. İlk lokmada hoşlanmasanız da devam etmeyi deneyin, çünkü ilk lokma daha önce kerebiçi tadmamış birisi için şaşırtıcı olabiliyor. Bunun sebebi beyaz köpüğün kendisi. Tatlının dışındaki beyaz köpük aslında krema değil, çöven kökünün suyu.
İçli köfte şekline getirilerek yapılan kısmın dışı irmik, yağ, karbonat ve şekerle yapılıyor; içine de fıstık veya ceviz konuluyor. Sosunun hazırlanışı ise daha zahmetli. Çöven kökü ıslatılıyor ve ertesi güne kadar bekletildikten sonra beş saat kaynatılıyor. Beş saatin sonunda süzülmeye bırakılıyor ve süzülen yeşil su büyük çırpma aletlerinde çırpılıyor. Bu çırpma işlemi; yeşil su, beyaz köpük halini alana kadar devam ediyor. Bu köpüğe, neredeyse karamelize olacak kadar yoğunlukta şeker ekleniyor ve çırpma işlemine devam ediliyor. Her şey bittikten sonra üzerine tarçın serpiliyor. Afiyet olsun...
Çöven Otu,
Sabunotu, Helvacı kökü, Saponaia officinalis, Saponaia, Gypsophila struthium, İng. Soapwort.
Çövenin suda köpürdüğü için Sabun otu da deniliyor. Çöven, Haziran-Temmuz aylarında beyaz çiçekler açan, 50-60 cm yüksekliğinde çok dallı, çok senelik, kazık köklü, otsu bir bitki. Yaprakları sapsız, soluk yeşil renkli, çiçekleri küçük pembe ve beyaz renkli.
Türkiye' de ve yakın doğuda "tahin helvası" yapımında da kullanıldığı için helvacı çöveni de denilir. Trakya bölgesinde çöven otundan köpük helvası ismiyle beyaz, köpüksü bir helva yapılır. Bu ot, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde ve leke çıkarıcı olarak da kullanılmaktadır. Konya, Beyşehir yörelerinde dişi çöven olarak anılır. Bazı yörelerde ve Kıbrıs' ta ise pişirilerek salamura edilen hellim peynirinin suyuna çöven kökü konulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder