Translate

2 Ağustos 2009 Pazar

Lekeci anlayışla yaptığı figuratif resimleriyle tanınan Onlar Gurubu ressamlarından...

Orhan Peker, (d. 1927 - ö. 1978), ressam.

Lekeci anlayışla yaptığı figuratif resimleriyle tanınan Onlar Gurubu ressamlarından Orhan Peker 28 Mayıs 1978’te İstanbul’da safrakesesi kanserinden öldü. 1926’da Trabzon’da doğan Peker Avusturya Lisesi’ni bitirdikten sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nde Bedri Rahmi atölyesinde öğrenim gördü. Sanatçı, atölye arkadaşlarıyla oluşturduğu Onlar Grubu’nda 1952’ye değin etkinliklerini sürdürdü. İlk kişisel sergisini 1953’te İstanbul’da Cep Tiyatrosunda gerçekleştirdi daha sonra Oskar Kokoschka’nın Salzburg Yaz Akademisi’ne devam eden Peker çeşitli Avrupa ülkelerinde kaldıktan sonra Türkiye’ye döndü. Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nda grafik işleri sorumlusu olarak çalışmaya başlayan sanatçı, Turizm Yılı afişiyle Japonya’da onur ödülü aldı. Çalışmalarını at başları üzerinde yoğunlaştıran ressam, figürü lekeci bir anlatımla çözümleyerek rengi öne çıkaran resimler yaptı. “Beyaz Atlar” resmi ile 1965’te Devlet Resim ve Heykel Sergisinde birincilik ödülü aldı ve bir yıl sonra da yılın ressamı seçildi.

1970’te Bayındırlık Bakanlığı’nın açtığı yarışmada Mimar Ragıp Bulaç’la hazırladığı proje birinci oldu, aynı yıl TRT’ nin düzenlediği yarışmada “Aşık Veysel” portresi başarı ödülü kazandı. Ölümünden kısa süre önce yerleştiği İstanbul’da güvercin desenlerinden oluşan son sergisini Bedri Rahmi Galerisinde Metin Eloğlu’nun Rüzgâr Ekmek kitabında yer aldı. Sanatçı ayrıca Nezihe Meriç’in Alagün Çocukları ve Çetin Öner’in Gülibik adlı kitaplarını da resimlemişti.

Onlar Grubu;
Mustafa Esirkuş, Nedim Günsür, Leyla Gamsız, Hulusi Sarptürk, Fahrünisa Sönmez, İvy Stangali, Fikret Alpe, Saynur Kıyıcı, Mehmet Pesen ve Meryem Özacul gibi Bedri Rahmi Eyüpoğlu atölyesi öğrencilerinin 1947 yılında kurduğu resim grubu. Sürekli değişik isimler barındıran bu grupta, değişik sürelerde bu günün tanınmış sanatçıları olan Turan Erol, Orhan Peker, Fikret Otyam, Osman Oral, Leyla Gamsız, Mehmet Pesen, Mustafa Esirkuş, Nedim Günsür ve Adnan Varınca sayılabilir.
1955 yılına kadar varlığını sürdüren grubun sloganı ise Elif Naci’nin « Türk resminin kaynakları Alpler’ın ötesinde değil, Toroslar’ın eteğinde aranmalıdır » sözü oldu.

Hiç yorum yok: