Nohut ve parça etin de konulduğu, yoğurtta kaynatılmiş bir tür mantı olarak bilinen Sisperek, kurutulmus patlıcan, pirinç, nohut, soğan, sarımsak ve koruk ekşisi ile yapılan Börk Aşı, ince bulgur ve yağsız kıymanın misket haline getirildiği ''Analı Kızlı'', nane ve haspir olarak adlandırılan yöresel sofranın lezzet verdiği ''Yuvalama'', daha çok börülceyi andıran ve bol soğan, tarhun otu ve sumak ekşisinin lezzetini artırdığı ''Mas çorbası'' ise değişik kültürlerin lezzetleri olarak bilinmektedir.
Güneydoğu' da Güveç 'in kaşifi Süryanilerdir. Bir çesit güveç yemeği olan Meftune ile nohutlu, patlıcanlı bir yemek olan Muheserlas yine Süryani mutfağındandır. Ermeniler' in dalak dolması ile nohut ve patatesten yapılan Topik' ler, İsa' nın doğum süreci olarak belirtilen 26 Aralık-6 Ocak tarihleri arasında yapılır.
Arapların baş yemeklerinden biri, bakla ve nohuttan yapılan ve bir tür etsiz köfte olan Fallefel' dir. Bol soğan ve zeytinyağı ile yapılan Sigilmarsi dolmaların şahı olarak bilinir. Mücettere adı verilen mercimekli bulgur pilavı da Arap lezzetindendir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder