Translate

26 Eylül 2009 Cumartesi

Edirne' de bir göl...


Gala (Çeltik) Gölü- Enez ile Yeni Karpuzlu Beldesi ve Koyun Tepe Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Gala gölü’nün çevresi bataklıktır. Ortalama derinliği 70 cm’dir. Çok tuzlu olan suları kullanılmaz.Yüzölçümü yaklaşık 7,7 km2 olan göl, Meriç Irmağı ile bağlantılıdır.
Pamuklu Göl-Gala Gölü ile Pamuklu Göl birleşmektedir.Sığırcık Gölü’nün güneyindeki göl, Hisarlık Dağı eteklerindedir. Yağışlı mevsimlerde genişleyen göl, yaz sonlarına doğru küçülür ve kimi yıllar tümüyle kurur. Derinliği ortalama 70 cm’dir. Çevresi bataklık ve sazlıktır. Kışın soğuk günlerde donar; hiç bir mevsimde ulaşıma olanak vermez.
Sığırcık Gölü - Kuzeybatıda Karpuzlu köyü, kuzeyden Çeşme sırtı, doğudan Muratlı Korusu ile çevrili gölün güneyinde Pamuklu Göl vardır. Yüzölçümü yaklaşık 1.8 km2’dir. Sığ bir göldür; yazın suyu çok azalır. Suyu tuzlu olduğundan kullanılmaz.
Dalyan Gölü-Enez İlçesi’nin güneyinde bulunan Dalyan Gölü’nün alanı, yaklaşık 3,4 km2 ’dir. Göl alanı, göle dökülen akarsuların taşıdığı su miktarına bağlı olarak yaz ve kış aylarında değişiklik gösterir.
Tuzla Gölü - Doğuda İrik tepesi, Kuzeyden Vakıf Gölü, güneyden ise Saros Körfezi ile çevrilidir.Çok tuzlu olan suları kullanılmaz. Göl çevresi kumluktur ve sığ bir göldür.
Taşaltı Gölü - Dalyan Gölü’nün doğusundaki Taşaltı Gölü’nün yüzölçümü, yaklaşık 70 hektardır. Kışın yağışların etkisiyle göl alanında değişiklikler olur. Sığ bir göl olup, en derin yeri 80 cm’dir. Suyu orta derecede tuzludur.
Bücürmene Gölü -Dalyan Gölü’nün güneyindeki Bücürmene Gölü’nün alanı yaklaşık, 76 hektardır. Bu alan mevsimlere göre değişebilmektedir. Ortalama derinlik 50-80 cm arasında değişir. Suyu sodyumlu ve tuzlu olduğundan kullanılmaz. Kuzey ve doğu bölümlerinde doğal bitki örtüsü sazlık ve kamışlıktır.
Gölbaba Gölü- Merkez ilçeye bağlı Büyükdöllük ve Değirmenyeri köyleri arasındadır.

Paso Gölü, Vakıf Gölü,


Edirne İli’nde bunlardan başka, çukurlukların sularla dolması sonucu oluşmuş çok sayıda kaya gölü vardır. Ayrıca Baraj gölü  ve göletler şunlardır.

-Altınyazı Barajı:
-Kadıköy Barajı:
-Alıç Regülatörü:
-Sultanköy Barajı:
-Süloğlu Barajı:

Hiç yorum yok: