Translate

7 Eylül 2009 Pazartesi

Yatsı namazından sonra kılınan üç rekat namaz...

Vitir,

Namaz İslam dininde bir ibadettir. İslam'ın beş şartından biridir. İslam'ın Beş Şartı: Şehadet, Namaz, Oruç, Zekat, Hac

Yatsı Namazı : Fıkıhçılara ve hadisçilere göre, Akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlayıp sabah namazının vakti girinceye kadar devam eden zamandır. Eski fıkıh kitapları Salatü'l Işayı ikiye ayırırlardı, ilkine Işa-ı Evvel, Akşam namazı; ikincisine de Işa-ı Ahir, Yatsı namazı derlerdi.

Vitir Namazı: Vitir namazının vakti de yatsı namazının vaktidir. Ancak vitir namazı, yatsı kılındıktan sonra kılınır. Vitir namazi vaciptir.Rekat namazın bir kıyam, bir rüku ile iki secdeden ibaret herbir bölümünün adıdır.Yatsı namazından sonra kılınan üç rekat namaza vitir namazı denir.

Namaz kılmak (Arapça: İkametü's-Salat), bir Kur'an kavramı olan ve Türkçe'ye pek çok dini kavramda olduğu gibi Selçuklular'ca Hintçe'den Farsça'ya geçmiş bir sözcük olarak İran'daki ateşetapanların "ateş önünde eğilmek" anlamına gelen Namaz kelimesi Salat kelimesi yerine kondu. Nitekim Namaz kelimesi Farsça'da fiil olup eğilmek suretiyle saygı sunmaktır. Salat kendi başına genel anlamda "dua"dır.İkametü's-Salat ise namaz kılmaktır.


NAMAZIN VAKTİ
İLK SÜNNET
FARZ
SON SÜNNET
VİTİR
TOPLAM
SABAH
2
2
-
-
4
ÖĞLE
4
4
2
-
10
İKİNDİ
4
4
-
-
8
AKŞAM
-
3
2
-
5
YATSI
4
4
2
3
13

Hiç yorum yok: