Tatlı üzüm şırasının kaynatılmasından Enip, Dims elde edilir.
Bağbozumunda toplanan üzümler (korta) denen kalın meşe tahtalardan yapılan bir kaba boşaltılır. Bu kabın dibi yere değmesin diye altına dört büyük ağaç konur ve arkasında oluk vardır. Kabın içine doldurulan üzümler ayakla çiğnenerek iyice suyu çıkarılır ve oluktan akıtılarak Dağar denilen kaplara alınır. Bu kaplarda biriken şıralar, çamaşır leğeni büyüklüğünde bakırdan yapılmış pekmez tavalarına konularak pişirilir. Şıra pekmez kıvamına gelince ateşten indirilerek soğutulur ve küp ve kavanoz gibi kaplara konularak yenilmek üzere saklanır. Su katılmamış pekmeze başpekmez denir.Üzüm pekmezi güçlü bir kan yapıcıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder