Translate

28 Eylül 2009 Pazartesi

Rusya'yı 1613-1917 yılları arasında yöneten hanedan ...

Romanov, Çarlık Hanedanı, 

Rusya İmparatorluğu'nu 300 yıl yöneten (1613-1917) Çarlık Hanedanı Romanov' un yurtdışındaki akrabaları ana vatanlarına geri dönerek Kremlin' den Rus Ortodoks Kilisesi gibi özel statü almayı planlıyor.Bunun için Rus Anayasası' nda özel mevzuat çıkarılmasını isteyen Romanovlar, yurtdışında faaliyet gösteren İmparatorluk Evi' ni de Rusya'ya taşımak istiyor.

Romanovlar İmparatorluk Evi İdari Bölüm Başkanı Aleksandr Zakatov, kurumun Rusya'ya taşınma amacının, ülkede monarşi sistemini yeniden kurmak gibi bir girişim olmadığını söyledi. Avrupa'nın Brüksel ve Madrid kentinde faaliyet gösteren İmparatorluk Evi avukatı German Lukyanov, Rusya'da devlete bağlı olmadan çok güçlü ve etkili bir sivil toplum örgütü çerçevesinde faaliyet göstererek, ülkenin sosyal-toplum hayatında önemli rol oynamayı hedeflediklerini belirtti.

Rus hanedanı Romanovlar ailesinin planı, Rusya'da eleştiri ve şaşkınlığa neden oldu. Rusya Komünist Partisi bu girişimi "saçmalık" ve "ahmaklık" olarak nitelendirdi. İktidar Birleşik Rusya Partisi'nin Devlet-Yurtsever Masası Koordinatörü İrina Yarovaya, Romanovlar'ın girişimiyle ilgili ek yasa çıkarmayı henüz düşünmediklerini kaydetti.

Romanovlar İmparatorluk Evi, 1917 yılından bu yana Avrupa'da faaliyet gösteriyor. Evin Başkanlığını, Büyük Prenses Mariya Vladimirovna Romanova yürütüyor. Onun oğlu Georgi Mihailoviç Romanova ise, hanedanın Büyük Prensi sayılıyor. 1917 Ekim Devrimi öncesi (1916 yılındaki Rusya'da Romanovlar'ın tahtan inmesiyle) ve sonrası yıllarında Romanovlar İmparatorluk Evi'ni yurtdışına taşımışlardı. 6 Temmuz 1918 yılında, Çar 2. Nikolay Romanov ve ailesi kaldıkları evin Bodrum katına indirilerek Bolşeviklerce infaz edilmesi, İmparatorluk Evi'ni sarsmıştı. Sovyetlerin yıkılmasının ardından, Rusya Romanovlar hanedanına kapılarını açtı.

Hiç yorum yok: