Translate

18 Mayıs 2010 Salı

Büyük Okyanus' ta, ekvator ile yengeç dönencesi arasında yer alan takımadaların tümü...

Mikronezya,

Mikronezya Adaları, Melanezya' nın kuzeyinde uzanan Guam, Mariana, Karolin, Yap ve Marshall adalarıdır. Mikronezya' daki öbür topluluklar Kiribati Cumhuriyeti'ni oluşturan Gilbert, Feniks, line ve Tuvalu 'yu oluşturan Ellice Adalarıyla Okyanus Adası' dır (Banaba). Volkanik oluşımlu Pona-pe Adası ve Truk, Yap, Kosrae ve Palau adalarında da tarihsel kalıntılar mevcuttur. Mikronezyahlar' ın Malaylar ve Polinezyalılar'ın bir karışımı olduğu sanılmaktadır.
Okyanusya' nın bir alt bölgesi olan Mikronezya (Yunanca küçük anlamında mikros ve ada  anlamında nesos kelimemelerinden adlandırılmıştır. Okyanusya bölgesinde yer alan Mikronezya, Kuzey Pasifik Okyanusu’nda Hawaii ile Endonezya arasında, Papua Yeni Gine' nin doğusunda yer alan adacıklar grubudur. Okyanusya' daki Kuzey Pasifik Okyanusunda adalar grubudur.Bu bölgede bulunan Mikronezya devleti eskiden, Ponape, Truk ve Yap Bölgesi olarak geçmektedir. Buradaki liman ve şehirler Colonia (Yap), Kolonia (Pohnpei), Lele, Moen ve başkent Palikir' dir. Mikronezya’da Chuukese, Kosrean, Pohnpeian, Yapese, Ulithian, Woleaian, Nukuoro ve Kapingaramangi dilleri konuşulmaltadır.

Mikronezyalılar' ın yaşamında hindistancevizinin önemli bir yeri vardır. Hindistancevizinden yemek için olduğu kadar, kopra elde etmekte de yararlanılır. Kurutulmuş hindistancevizi içi olan kopradan yağ, sabun, margarin üretilir. 

Hiç yorum yok: