Translate

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Hatay yöresine özgü, et ve patlıcanla yapılan bir tür pilav...

Maklube,(Çevirme),

Hatay-Antakya yemekleri,
Maklube, kelime anlamıyla "ters çevirmek" manasına gelen, Ortadoğu`ya has ve binlerce yıllık geçmişi olan lezzetli bir yemektir. Yemeğin en büyük özelliği servis şeklidir. Bir sini içerisine tencere ters çevrilip tepesine vurularak kalıp şeklinde çıkarılır. 

Malzemeler: 
1 kg uzun patlıcan
1/2kg kuşbaşı et (bonfilelik et) 
2 su bardağı pirinç 
4,5 bardak su 
200 gr çam fıstığı 
125 gr margarin 
Baharat(yenibahar,karabiber) 
1 bardak kızartma yağı 
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı: Patlıcanlar soyulur, boyuna dilimlere ayrılır ve kızartılır. Kızartma işlemi bittikten sonra patlıcanlar, yarısı tencere dibine,yarısı dik bir şekilde tencere kenarına dizilirler. Üzerinde parça etler önce haşlanır. Sonra kızartılır. Tencereye dizilmiş olan patlıcanlar üzerine parça etler yayılır. Ayıklanmış ve yıkanmış pirinç suyu, tuzu ve yağı ile birlikte tencereye ilave edilip üstü kapatılır. 20 dakika çok hafif ateşte pişmeye bırakılır. Piştikten sonra 5 dakika soğuması beklenir,sıkıştırılır ve servis tabağına çevrilerek konur. Çam fıstığı yağda kızartılır, üzerine dökülür. Yemek servis tabağında kek görüntüsündedir.


Başka bir tarif daha var.Bu tarif direkt et yani sebze yok. Hazırlanışı aynı olup pilavın etrafı salata ve yoğurtla süslenir. Bu süsleme elbette ağız tadına göre değişiklik gösterebilir. Aşağıda verilen tarif iki kişilik olup yuvarlak bir servis tabağı üzerine hazırlanmıştır.

Malzemeler;
250 gr. sotelik et
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
2 su bardağı pirinç
3 adet orta boy patates
2 su bardağından biraz fazla sıcak su      
3 kaşık tereyağı + 2 kaşık sıvıyağ
Kızartmak için sıvıyağ, Tuz, karabiber, pulbiber.
İstenilen miktarda istenilen salata çeşitleri ve yeşillik.

Hazırlanışı;
Pirinç 1 saat önceden ılık suda ıslatılır. Tencereye aldığınız etleri, suyunu bırakıp çekene kadar kısık ateşte pişirin. Etler sert olduysa bir 1 su bardağı sıcak su ileve edip suyunu çektirin.  1 kaşık tereyağını soğan, sarımsak, tuz, karabiber ve pulbiberer ekleyip 5-10 dk. kavurun. Kavurduğunuz eti 20-25 cm çapında yağlanmış bir tencerenin dibine yerleştirin. Patatesleri yuvarlak 1 cm kalınlığında halkalar halinde kesin ve sıvıyağda hafif kızartın. Kızartmış olduğunuz patateslerin yarısını etlerin üstüne tek sıra halinde dizin. 3 kaşık tereyağında pirinçleri tuzunu ilave ederek kavurun.  Patateslerin üzerine pirinçin yarısı dökün. Kalan patatesleri de tek sıra halinde dizin ve kalan pirinci de ekleyip hafif bastırarak düzeltin. Üzerine 2,5 bardak sıcak su ilave edin. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar dibini yakmamaya dikkat ederek pişirin.  Düz geniş bir tepsi ya da servis tabağına pişen pilavı ters çevirip etrafını arzu ettiğiniz salata çeşitleriyle süsleyip servis edin.

Et yerine Tavuk eti de kullanılarak yapılabilir.


Hiç yorum yok: