Translate

1 Eylül 2009 Salı

Hindistan' da, Tibet antilobunun tüylerinden dokunan çok değerli bir şal...

Şatuş (Shahtoosh),

Ninelerimizin, analarımızın eskiden yün atkıları olurdu. Masa örtüsü gibi, kare şeklinde büyük yün atkılar. Soğuk günlerde başlarına örter veya sırtlarına koyarlardı. Bu atkılar "bizim Anadolu"da hâlâ kullanılıyor. "Sizin büyük şehirlerde" de arayan bulabiliyor. Ama "sizin büyük şehirlerde" "bizim Anadolu" işi yün atkının modası geçti. Şimdi moda Hint işi Şatuş veya Pashmina.

Şatuş, Pashmina' nın daha da yumuşağı, daha da akıcı yapıya sahip olanı. 1980 yılına kadar sanılıyordu ki Şatuş, Himalaya Dağları'nda dolanan Keşmir keçilerinin, çalılara takılan tüylerinden dokunduğu için farklı yapıya sahip. Fakat anlaşıldı ki, Şatuş keçi kılından değil "Tibet Ceylanı"nın tüyünden dokunuyor.

"Tibetian Antelope" veya "Pantholops Hodgsoni" diye adlandırılan bu hayvan türünün, Şatuş dokumada kullanılan tüylerinin hayvanı öldürmeden elde edilmesi imkansız. Çünkü bu yumuşak tüy, deriyi kaplayan kılların dibinde bulunuyor. Keşmir Keçisi insan tarafından çoğaltılabiliyor, üretilebiliyor. Himalayalar dışında Afganistan, Çin, Pakistan'da yaşıyor. Halbuki Keşmir Ceylanı vahşi bir hayvan. Sadece Himalaya'da yaşıyor. Ve de ancak öldürüldüğünde tüyü elde edilebiliyor.

Birleşmiş Milletler'in ilgili bölümü ve Doğal Hayatı Koruma Dernekleri yakın zamanda bu hayvanları korumaya aldı. Şatuş elde etmek için öldürülmesini yasakladı. Ama buna rağmen bölge halkı hayvanları öldürüyor. Ve tüyü ile Şatuş dokuyor. Hindistan'da Şatuş satışı yasak. Polis Şatuş'a el koyuyor. Ama Hindistan dışında gerçeği ve sahtesi ile yüksek fiyatla Şatuş satın almak mümkün.

Hiç yorum yok: