Translate

15 Mayıs 2010 Cumartesi

Kalın kara kabuklu sivilce, yara halinde deri hastalığı...

Ektima,  

Daha çok bacak derisinde yerleşen, irin yapıcı bakterilerin yol açtığı iltihaplı durum. 
Stafilokok ve streptokokların yol açtığı ve genellikle savaş tutsakları, kötü beslenmiş çocuklar gibi zayıf düşen kişilerde görülen bir deri hastalığıdır. Hastaların derisinde püstül denilen içi cerahat dolu kabartılar gelişir. Püstüller bir süre sonra açılıp derin deri ülserlerine dönüşürler. Bunlar bir süre sonra krut denilen kabuklarla örtülürler. Vücudun örtülü kısımlarında ve bacaklarda koyu renkli kabuklar belirir. Bu kabukların altı yangı doludur. Açık yaralar da oluşabilir. 

İmpetigodan biraz daha geniş olan bu yara, derinin derma tabakasına kadar ilerlemiştir. Cerahatli, büyük bir sivilce şeklinde başlar ve genişler. Üzeri esmer, sarımtırak veya kahverengi bir kabukla örtülüdür. Kabuk kaldırılırsa kenarları dik, zemini kanlı cerahatli bir salgı ile örtülü derin bir yara ortaya çıkar.

Tedavi sırasında genel sağlık kurallarına ve beslenmeye de dikkat etmek gerekir. Tedavide önce yara antiseptik solüsyonlarla temizlenir. Sonra lokal olarak antiseptik lokal olarak antibiyotikli pomatlar veya tozlar kullanılır. Ektima iyileştiğinde yerinde esmer renkli bir iz bırakır.

Hiç yorum yok: