Translate

2 Mayıs 2010 Pazar

Kızılcık...

Kiren, Ergen,

Kızılcık (Cornus mas), kızılcıkgiller (Cornaceae) familyasından bir ağaç türü. 

Isparta ve Eskişehir'de Ergen, Sinop ve Samsun çevresinde Kiren olarak anılır.
En fazla 5-8 m boy yapar.  Sarı renkli küçük Çiçekler açar.Meyveleri kırmızı renkli, eliptik şekillidir. Kızılcık ağacı kuru, balçıklı topraklarda yetişir, çoğalması tohumlar yardımıyla gerçekleşir.

Kızılcık meyvelerinin tadı ekşi olup, taze ya da kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, tarhana, hoşaf, reçel ve marmelat yapımında da kullanılmaktadır.
Odunu lifli olup çok esnek ve dayanıklıdır, yoğunluğu fazla olduğundan suda batar. Baston ve sopa yapımında kullanılır. Kızılcık sopası ile dövülenler iflah olmaz. Ayrıca vücutta iz bırakmaz. Kabuğundan boya, yapraklarından tanen elde edilir. Bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Kızılcık meyvesi şeker ilave edilmiş suda kaynatılıp, kapalı kaplarda uzun süre saklanabilir ve yemek arasında içecek olarak tüketilebilir.


Kızılcık Reçeli,
Malzeme;
1 kg. kızılcık , 1 kg. şeker , 1/2 limon suyu , Yarım litre su

Yapılışı;
Aşılı denilen iri kızılcıklardan yapılır kızılcık reçeli. Kızılcığın çekirdeğini çıkarmak güçtür. Onun için reçeli çekirdekli yapılır. Çekirdeksiz kızılcık reçeli yapanlar, marifetleri ve ustalıklarıyla övünürler. Kızılcıkların varsa çöpleri ayıklanır ve bol suyla iyice yıkanır.  Reçel tenceresine önce kızılcıkları koyarız. Sonra suyunu ilave ederiz. 5-10 dakika kaynatıp meyveleri az bir şey yumuşatırız. Hafif ateşte su ısınıp, kızlcıklar yumuşamaya başlayınca şekerini ekleriz. Zaman zaman karıştırarak, şekerin erimesini sağlarız. Şeker eriyince ateşi kuvvetlendiririz. Kıvamı gelinceye kadar kaynatırız.

Kızılcığın asidi fazla olduğundan, bazı reçelciler limon suyu koymaz. Fakat kızılcığın asit derecesini ölçemediğimiz için az bir şey koymakta yarar vardır.  Kıvamı gelen reçeli ateşten indirip biraz soğumaya bırakınız. Kavanozların temizliğini kontrol edip usulüne uygun doldurarak üzerine tarihini yazıp güneş görmeyen serin bir yere kaldırınız.

Hiç yorum yok: