Translate

3 Eylül 2009 Perşembe

Güvercin cinsleri, çeşitleri...

Güvercin, 
Kuluga,

Columbiformes takımı iki alt takıma ayrılmaktadır. Bunlardan biri Columbae, diğeri ise Pterocletes’dir. Colu
mbae alt takımı ise iki familyadan meydana gelmektedir. Bunlardan ilki Columbidae diğeri ise Raphidae’dir.

Konumuzu oluşturan Columbidae familyasının güvercin ve kumruları da içine alan bir çok alt familyası bulunmaktadır. Columbidae familyası içine dahil olan 250’den fazla kuş türü bugün dünyanın kutuplar hariç hemen her yerine dağılmış olarak yaşamaktadır.Bu gruba giren kuşların çoğu orta irilikte, küçük ve yuvarlak başlı, kısa ayaklı, uzun ve sivri kanatlı kuşlardır. Yerde beslenmeye uyarlanmış bir vücut yapıları bulunan bu kuşlar iyi uçucudurlar.
250’den fazla üyesi bulunan güvercingiller ailesinin yurdumuzda sadece 7 türü doğal olarak yaşamaktadır. Bu 7 türden biri göçmen, diğerleri yerli kuştur. Evcil güvercini de dahil edersek 8 tür olduğunu söyleyebiliriz.
  • Evcil Güvercin (Columba domestica)
  • Kumru (Streptopelia decaocto)
  • Gökçe Güvercin (Columba oenas)
  • Küçük Kumru (Streptopelia senegalensis)
  • Kaya Güvercini (Columba livia)
  • Tahtalı (Columba palumbus)
  • Üveyik (Streptopelia turtur)
  • Doğu Üveyiği (Streptopelia orientalis)
Güvercin ırkları,
Trakya güvercinleri, bu bölgede yoğun olarak yetiştirildikleri için adını bu bölgemizden almış olan güvercinlerdir. Trakya Makaracısı, Trakya Taklacısı, Rumeli Taklacısı, Rumeli Yerlisi, Trakya Yerlisi(Yerli) adı ile bilinirler. Dünyada ise “Thrace Roller” adı ile tanınmaktadırlar.
Ülkemizde Bağdat, Bağdadi, Bağdadiye ve Bağdatlı adları ile bilinen bu güvercin ırkı, Irak kökenlidir.

Manisa Şehzade Sarayına özgü, Sultan Güvercini, Hünkari ırkı bir refah ve incelik anlayışının birleşmesi ile, Osmanlı Sultanlarının kendilerine has bir mükemmel ırk geliştirme isteği sonucu, yüzyılların emek ve birikimi ile meydana gelmiştir.

Konya'nın güvercin türleri Selçuklu, Mardinli ve Taklambaç türleridir. Gut, Demkeş, Musullu, Enseli, Çopur, Mavrullu, Pal, ve Ganrık türleri de vardır.

Edremit güvercini, Kelebek, Tavtavcı; Boyu, gaga ucundan kuyruk sokumuna kadar 36 cm. Kuyruk teleği uzunluğu 14 cm. gaga boyu 2 cm. Vücut ağırlığı ortalama 305 gr.dır. 3-4 cm. olan tüylerin yumuşaklığı olduğundan daha hafif hissedilmesini sağlar.

Priştin makaracısı(Priştin roller), veya daha iyi bilindiği gibi Dunek veya Türkçe adıyla Dönek, güvercinleri,

Diyarbakır Güvercinleri; Gögsüak, Atlas, Narinci, Ciğeri, Gökela(Gökala), Kürenk, Zengi, Ketme, Zeytuni, Bozak, Kızılbaş, Sarıbaş, Karabaş, Tahini, Gümüşkuyruk, Miski, Yusufi

Güvercinler;
Vizor, Mağ, Alaboyun, Miski, Arap, Mardinli, Pal, Tahtalı, Bursa, Dunek(Dönek), Gut, Demkeş, Musullu, Enseli, Çopur, Mavrullu, Ganrık, Bağdat, Gögsüak, Atlas, Narinci, Ciğeri, Gökela(Gökala), Kürenk, Zengi, Ketme, Zeytuni, Bozak, Kızılbaş, Sarıbaş, Karabaş, Tahini, Gümüşkuyruk, Miski, Yusufi, Hünkari, Yerli, Kelebek, Tavtavcı, Şıhselli, Mülakat, Çorum Çıplağı, Karakan, Dolapçı, Tippler, Azman, Bango, Taklambaç, Selçuklu, King, Çayka, Buhara, Rostov, Mantolu, Demkeş, Akman, Posta güvercinleri,

Hiç yorum yok: