Translate

22 Haziran 2010 Salı

Cilt hücrelerinde pul pul dökülmeler ve kırmızı plaklar şeklinde kendini gösteren bir hastalık...


Sedef , 

Cilt hücrelerinin çok hızlı bir şekilde yenilenmelerine neden olan ve özellikle cilt hücrelerinin devamlı olarak oluşturulduğu yerlerde pul pul dökülmeler ve kırmızı plaklar şeklinde kendini gösteren bir hastalıktır. 

Sedef hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir, ancak hastalık bulaşıcı değildir.


Ciltte oluşan kırmızı plaklar veya lezyonların yanı sıra, tırnaklarda sedef hastalığınddan etkilenebilir, ve psoriatik artrit olarak bilinen, artritin özel bir çeşidi de ortaya çıkabilir. Sedef hastalığıyla birlikte yaşamak stresli olabilir, ancak çoğu durum hafif düzeydedir ve tedavi edilebilir. Pek çok tedavi yöntemi, sedef hastalığının semptomlarının başarılı bir şekilde kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.
Plak psöriazis, ölü derinin ince tabakalar halinde veya pul pul dökülmesine ve kırmızı plaklar oluşmasına neden olur. Plak psöriazis rahatsızlığı olan kişilerin ciltleri genellikle kurudur ve ciltlerinde çatlaklar oluşur.
Püstüler psöriazis, daha nadir görülür. Püstüler psoriazisin bir çeşidi olan ve palmar-plantar olarak bilinen sedef hastalığı, eller ve ayaklar gibi küçük alanların, içi sıvı dolu kabarcıklarla kaplanmasına neden olur. Diğer bir püstüler psoriazis çeşidi olan von Zumbusch ise, deride büyük kırmızı hassas ve kabarcıklı bölgeler oluşmasına neden olur ve yaşamı tehdit edici bir psoriazis çeşididir.

Eritrodermik psoriazis, çok nadir görülen ve ağrılı bir sedef hastalığı çeşididir. Deride geniş bir alana yayılır ve ateşli bir görünüm oluşur. Bu psoriazis formu oldukça ciddi bir durumdur ve acil olarak tıbbi tedavi gerektirir.

Psoriatik artrit, eklemler zarar görmeden önce, erken dönemde tedavi edilmelidir. Eklemlerde ağrı, şişlik, ve hareket güçlüğü görülebilir. Ellerdeki ve ayakalardaki küçük eklem yerlerinde daha sık ortaya çıkar, ancak büyük eklemlerde risk altındadır. Bu semptomların dışında, diğer artrit çeşitleri sabah tutukluğuna neden olabilir.
Sedef hastalığı, hem erkeklerde hem kadınlarda her yaşta görülebilir, ancak yetişkinlerde daha sık ortaya çıkar. Sedef hastalığındaki en büyük risk faktörü, genetik yatkınlıktır. Eğer ailenizden yakın bir kişide sedef hastalığı varsa, sizde de görülme riski oldukça yüksektir. Sedef hastalarının yaklaşık üçte birinin kan bağlantısı nedeniyle bu hastalığa yakalandıkları bilinmektedir.


Çevresel faktörler de oldukça önemlidir. Soğuk iklimlerde yaşayan kişilerde sedef hastalığı görülme riski daha fazladır, ve genellikle erken yaşlarda ortaya çıkar. Etnik kültür ise sedef hastalığı riskini etkileyen diğer bir faktördür. 

Pek çok durum cildinizin görünüşünde değişikliğe yol açabilir. Eğer cildinizde meydana gelen bir değişiklikle ilgili kaygılarınız varsa, doktorunuzla görüşerek cildinizde oluşan durumu net olarak tanımlayabilir ve doktorunuz uygun tedavi yöntemini belirleyebilir.


Değişik kırmızı noktalar ve cilt durumları, bulundukları yere, rengine, ve görünüşüne göre ayırt edilebilir. Kırmızı ve kuru bir cildin nedeni genellikle, enfeksiyonlar, gül hastalığı, veya tahriş edici maddeler olabilir. Seboreik dermatit, deride kepek ve kabuklu sarı plaklar oluşmasına neden olur ve genellikle sedef hastalığıyla karıştırılır. Reiters sendromu ve Lupus (Sistemik Lupus Eritematozus), sedef hastalığına benzer cilt durumları ve artrit oluşumuna neden olabilirler. Bunlara ek olarak, pek çok durum ve mantar enfeksiyonları, tırnakların sedef hastalığındakine benzer bir görünüşe sahip olmasına neden olabilir.

Sedef Çeşitleri; 

Sedef hastalığının şiddeti, görüldüğü bölgeler, ve görünüşü, çeşidine bağlı olarak değişiklik gösterir. Plak tipi psöriazis en yaygın formudur. Her beş sedef hastasından dördünde bu tip görülür. Diğerleri, guttate, püstüler, inversa psoriasis, eritrodermik psöriazis.

Guttate psöriazis, genellikle ciltte küçük kırmızı lekeler olarak kendini gösterir, ve birkaç hafta veya birkaç ay içinde kaybolur. Bu sedef hastalığı çeşidi, kol ve bacaklarda, gövdede veya başta görülür, ve bazen çocukluk veya adolesan dönemde geçirilen bir bakteriyel enfeksiyon guttate psöriazisi tetikleyebilir. Hastalığın görüldüğü bölgelerde oluşan plaklar, plak tipi sedef hastalığındaki kadar kalın değildir.

Fleksural psoriazis, genellikle aşırı kilolu kişilerde görülür ve deride kıvrımların fazla olduğu bölgelerde ortaya çıkar. Özellikle koltuk altı ve kasıklarda, sürtünme ve terleme inversa psoriazis oluşumunu artırabilir. 

Sedef hastalığının nedeni tam olarak bilinmiyor, ancak sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Sedef hastalığının görülme riski, genetik etkenlere, ve enfeksiyon, güneş yanığı veya ilaçlar gibi dış etkenlere bağlıdır. Yapılan araştırmalarda, bazı genlerin sedef hastalığı riskini artırdığı, ancak genetik olarak sedef hastalığına yatkın bazı kişilerde ise hastalığın hiçbir zaman ortaya çıkmadığı belirlenmiştir.
Deride kuru, kırmızı plaklar sedef hastalığının en belirgin semptomlarından biridir. Deri kendini normalden daha hızlı yeniler, ve bunun sonucunda fazla deri hücreleri kalın bir katman oluşturur. Sedef hastalarının yaklaşık yarısında, tırnaklarda çukur, pul pul dökülme, veya renk değişimine neden olan düzensiz tırnak büyümesi görülür. Sedef hastalarının küçük bir bölümünde ise artrit semptomları ortaya çıkabilir.

Sedef hastalığı küçük kırmızı tümsekler şeklinde ortaya çıkar ve daha sonra büyük plaklara dönüşerek pul pul dökülmeye başlar. Hastalığın görüldüğü bölgeler genellikle simetriktir, yani bedenin her iki tarafında aynı yerde ortaya çıkar. Kafa derisi, yüz, kollar, eller, bacaklar, kasıklar, ayaklar, ve derinin kıvrımlar oluşturduğu bölgeler sedef hastalığına karşı daha hassas yerlerdir.

Hiç yorum yok: