Translate

21 Haziran 2010 Pazartesi

Lipsos balığının bir diğer adı...

Adabeyi, 
Lipsos,  (Scorpaena Scrofa,Roter Drachenkopf, Rascasse Rouge ),
 
50 - 60 cm' ye ve 4 - 5 kg' a kadar büyüyebilen Lipsos Balıkları, sıcak ve ılık denizlerimizin sahil kıyılarından 1.0 m' ye kadar inen derinliklerde, bitkilerle örtülü taşlık, çakıllı ve kumlu düzeylerde yaşar. Özellikle Marmara ve Ege'de çok rastlanır. Eti çok lezzetli ve yararlıdır. Et yiyen bir balık olan Lipsos ilkbahar aylarında ürer. Yaklaşık 3.000 yumurta döker. Dikenleri çok zehirlidir. Dikeni batarsa diğer zehirli balıklar için alınan önlemler alınmalıdır.
Çorba, yahni, haşlama, tava, buğlama, plaki şeklinde pişirilir.
 
Adabeyi Çorba,
Malzemeler; 
2 adet adabeyi (iskorpit ya da lipsos), 1 yumurta, 2 yemek kaşığı un, 2 baş kereviz, 1 adet havuç, 1 adet limon, 1 adet soğan, 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı, 3 adet defne yaprağı, 1/2 demet maydanoz, 7-8 adet tane karabiber, 1 çay kaşığı karabiber, 1.5 çaykaşığı tuz.

Hazırlanışı; 
Geniş bir tencerenin içine temizlenmiş balıklar bütün olarak konur. Maydanoz, soyulmuş bütün soğan, defne yaprakları, zeytinyağı, tuz ve karabiber ilave edilerek 3 su bardağı su ile 20 dk pişirilir. Balıklar tencereden çıkarılıp etleri temizlenir. Balık suyu süzülür. Diğer bir tarafta un ve yağ ile meyane yapılır. Karıştırılarak balık suyu ile açılır ve kaynamaya bırakılır. Kerevizler taze yeşil yaprakları ve sapları dahil doğranır. Aynı şekilde havuç soyulur halka halka doğranır. Kaynayan balık suyuna ilave edilir. Kereviz ve havuç yumuşayınca balık etleri ilave edilip bir taşım daha kaynatılır. Diğer tarafta limon suyu ve yumurta çırpılır ve çorbanın suyundan katılarak kestirmesi hazırlanır. Balık çorbasının üzerine yavaş yavaş katılır. Sıcak olarak servis yapılır.
 
Lipsos Buğlama,
Malzemeler;
Lipsos balığı orta boy 1 adet + Tereyağı 2 çorba kaşığı + Sarımsak 6-7 diş + Mantar 200 gr. + Sivri biber 5 adet + Domates 10 adet + 2 bardak su + Tuz, karabiber + Maydanoz

Yapılışı;
Tereyağı bir tencerede eritilir. Kabukları soyulmuş ve dövülmüş sarımsaklar, dilimlenmiş 200 gram mantar ve küçük doğranmış sivri biberler eklenir. 2-3 dakika kısık ateşte kavrulduktan sonra kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış domatesler ilave edilir. Domatesler iyice yumuşadıktan sonra ise 2 bardak su eklenir. Tuz ve karabiberi de ayarlanır. Su kaynadıktan sonra ise temizlenmiş lipsos balığı eklenir. 15 dakika daha pişirilir. İnce kıyılmış maydanoz ilave edilerek, sıcak servis yapılır.

Hiç yorum yok: