Translate

21 Haziran 2010 Pazartesi

Muğla yöresine özgü bir tür ciğer yemeği...


Balıklen,

Malzemeler,
1 kg dana ciğeri,  
2 su bardağı sıvıyağ, 
4 yemek kaşığı un.
  
Sos için;
1.5 yemek kaşığı margarin, 10 diş sarmısak, 4 yemek kaşığı un, 1.5 yemek kaşığı salça, 1.5 yemek kaşığı limon suyu. 


Hazırlanışı;  Dana ciğerini küçük parçalar halinde doğrayın. Una bulayıp tavada kızdırdığınız sıvıyağında kızartın. Ayrı bir kapta margarin, iri doğranmış sarmısak, un, salça ve limon suyunu kavurun. Sosunuzu hazırlayın. Kızarmış ciğerleri servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız sosu dökerek servis yapın.  

Muğla yemekleri;
Çorbalar; Tarhana,  Ara ve Dutmeş .

Et yemekleri; Çopur, Döş Dolması, Çızdırma, Gürlen kebabı, Sura, Ballık kavurma, Dövme köfte, KarınKumbar - Karın mumbar dolması, Balıklen (Ciğer yemeği), Çökertme, Keşkek,  
Tavuk, Ciğer, "Biryan" denen kuzu kapama, et kavurması ya da çiftlik kebabı Muğla mutfağında sık rastlanan et yemeklerini oluşturur. Özellikle Marmaris ilçesinde yaygın üretimi olan çam balı, yörenin özgün besin kaynaklarındandır. 

Balık, her tür balık ızgara ve buğulama, pirinçli balık, Ahtapotlu Pilav,

Sebze yemekleri;
Sebze yemeklerinin başında Bamya, Börülce "Karnıkara", Nohut ve Fasulye gelir. Bunlar genellikle zeytinyağlı olarak tüketilir. Baklagiller genel olarak etle birlikte pişirilir. Hardal haşlaması,  Sirken otlaşı, Ekşili biber, Çıntar kavurması, Ot Ekşilemesi, Galli Patlıcan, Ebegümeci Kavurması, Börülce Kavurması, Teltorlu Börülce, Hardal haşlaması, 

Hamur işi ve Tatlılar; Ballı kabuk, Üzüm köftesi, Hoşmerim, Pekmez reçeli, Üzüm, Domates, Patlıcan ve Kabak reçeli , Bestel, Dülek reçeli, Gülsuyu.
Kahvaltı ve öğle yemekleri arasında kullanılan baldan "çıtırmak" denen bir tatlı da yapılır. Bu tatlıda kaynatılmış bala kavrulmuş susam konur ve kalıp kalıp kesildikten sonra yenir. Saç Böreği, Yalankı, Zerde, Katmer, Badem ve cevizli sucuk,

Diğer salata ve oy yemekleri;
Radika, Devetabanı, "Gelingülü" de denen Gelincik, Ebegümeci gibi yabani otlar yaygın biçimde kullanılır. Bu bitkilerden bazıları ise kurutulur ve kış için saklanır. Bölgede yaygın olarak kullanılan bitkilerden biri de  Bakla' dır. Öyle ki çiçek açmadan toplanan baklanın yapraklarından dahi salata yapılır. bakla yaprakları önce tuzla iyice oğulur, sonra döğülmüş sarmısak, yağ, limon ya da korukla karıştırılır.

Yabani otlar daha çok kavrularak yenir. Kimi zaman bunların birçoğu bir arada kavrulur. Bu tür yemekler genel olarak "ot kavurması" olarak adlandırılır. Kazayağı, Turp otu, Tekesakalı, Kuşyüreği, Sığırdili, Tereotu, Dalgan, Devetabanı, Ebegümeci, Ispanak, Kişkincik, Kuzukulağı, Kapçık, Ballık gibi bitkiler kavurmanın dışında da değişik biçimlerde tüketilir. Ya yağ, soğan ve salçayla hazırlanan sosla; ya da bulgur veya pirinçle pişirilir. Kimi zaman da üzerine ekşilik katılır. 

Hiç yorum yok: