Hindistan dinin sıkılıp suyunun çıkarıldığı, insanların din için hayatının son dakikasına kadar sömürüldüğü bir ülke. İçinde dini bir ikon veya yazı olmayan çatı altı yok. Özellikle eski şehirlerde her baktığınız yerde, her duvar deliğinde bir dini sembol vardır. Bindiğiniz her taşıtta ya bir put, ya bir yazı vardır.
Buda, Tanrısız bir dinin, Budizm'in kurucusu (M.Ö. 560'a doğru). Kral Suddhodana ile kraliçe Maya'nın oğlu, sonradan Buda (yani «Tanrı'dan esin almış») adını alacak olan bu bilge, M.Ö. VI. yy.'da Hindistan'ın kuzeyinde doğdu. Mutlu bir gençlik dönemi geçirdi ama bir gün, insanların çektiği acıları seyretmek, onun yaşamını altüst edecekti. 29 yaşında, bir incir ağacının altına oturmuş düşünürken, «ilham» geliverdi: her türlü ıstırabın kaynağı, başkalarının olan şeylere göz dikmekti. Ve sağduyunun yolu, en yüce mutluluk hali olan nirvana'ya ulaşmaktı. Bunun için her türlü isteğin kesinlikle yok edilmesi gerekiyordu.
Başlangıcı milattan önce 1500 yıllarına kadar uzanan Hindu dininde birçok Tanrıya tapılır ama en üstteki ilahi güç ‘Brahman’dır. Hinduculuğun başlangıcından beri inek Hindistan’ da en kutsal hayvan olarak görülür. İstemeyerek de olsa ineğin öldürülmesi büyük bir günah sayılır. İneğin önemi, beş ürünü, yani süt, peynir, tereyağı, dışkı ve idrarını insanlığın yararına sunmasıydı. Hindistan nüfusunun çoğunluğu Hindu’dur.
Jain - Jainizm - Caynacılık,
Hindistan da yaklaşık M.Ö.4 yüzyylda ortaya çıkan dini akımlardan biridir. Hindistan da ki dört büyük dinden biridir. Kurucusu Mahavira Benares te doğmuş, otuz yaşına gelince evini, karısını, ve çocuğunu terk ederek rahiplik elbisesini giymiş ve kendini dünyadan soyutlamıştır. Caynizm daha çok asiller ve halk arasında yayılmıştır. "Jain" terimi Sanskrit "Jina" (fatih) kelimesinden çıkarılmıştır ve bu fenomen dünyasında empoze edilen bu sınırların üstüne çıkmayı ima eder.
Hıristiyan %2,3,
İslam, Müslüman %20,4,
Veda dini,
Brahmanizm,Sikh - Sikhizm - Sihizm (%2),
1469 yılında Guru Nanak tarafından kurulmuş. Sihizm Hintliler'in kast sistemine tepki olarak kurulmuştur. Sikh' lerin dini merkezi Amritsar, Dünya genelinde 23 milyon civarındaki Sikh için büyük önemi olan "Altın Tapınak, Golden Temple" buradadır. Sikh erkekleri Guru Gobind Singh nedeniyle beş sembolle dikkat çekerler: temizliğin simgesi olarak kanga (tarak), kutsallığın sembolu olarak vücut tüylerinin alınmaması, uyanıklılık sembolü olarak kuça ( uzun dolanan iç çamaşırı), kararlılık sembolü kara (çelik bilezik), adalet ve zayıfların koruyuculuğu sembolü kirpan (küçük kama). Saçlarını ve sakallarını doğuştan itibaren hiç kesmeyen Sikh'lerin en belirgin özelliği başlarına taktıkları türbanlarıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder