Translate

29 Haziran 2010 Salı

Boyu iki metreyi bulabilen, çok yırtıcı bir balık...

Barrakuda, (İng. barracuda) Lat. Sphyraena sphyraena,
Barrateuda,
Iskarmoz - İskarmos,

Barrakuda' nın yırtıcılığı denizlerin kaplanı olarak adlandırılır. Korkusuz ve meraklı büyük barrateuda, yüzen, bir insanın hareketlerinden başka balıklar gibi ürkmez. Büyük barrakuda, kocaman çenelerinin bir kapışıyla bir adamın bacağını koparabilir ya da kolunu veya bacağını, kesilmelerini gerektirecek derecede yaralayabilir. Bu balığın jilet keskinliğindeki sivri dişleri, karşı çenedeki dişlerin arasına girerler. Üst çenenin önünün her iki yanında, diş etinden itibaren hemen hemen 2 cm.' ye yakın çıkıntı yapan 2-4 iri köpek dişi yer alır. Bu dişlerden bir, iki tane de alt çenenin ucunda vardır. Bu dişlerden kırılanlar veya aşınanlar, yanlarındaki yedeklerle yenilenir. 

Büyük barrakuda’ nın turna balığınınkini andırır uzun vücudu suyun içinde ani hamlelere elverişlidir. Bu balığın besini, gözle takip edilemeyecek kadar büyük bir hızla üzerlerine saldırdığı başka balıklardır. Büyük barrakuda’nın üreme adetleri hakkında fazla bir şey bilinmiyor. Bununla beraber ilkbahar başlarında yumurtladığı ve yumurtalarının okyanusun yüzeyinde, yüzdüğü tahmin edilmektedir. Büyük barrakudalar’ ın 3 metre uzunluğunda olanları görülmüşse de ortalama uzunlukları 1.5 - 2 metreyi geçmez.
 
Büyük barrakuda kuzey sularına çıkmaz. Asıl yurdu Batı Hint adalarıysa da, güneyde Brezilya’ya kadar olan sularda da rastlanır. Birleşik Amerika’ nın doğu kıyılarındaki «kuzey barrakudası» (Sphyraena borealis) ile «Pasifik barrakudası» (Sphyraena argentea) zararsızdır. Asya’nın güney doğusunda Doğu Hint adaları sularında rastlanan bir barrakuda’ nın da insanlara saldırdığı duyulmuştur. Avrupa kıyılarına yaklaşan biricik barrakuda iskarmos (Sphyraena sphyraena) tur. Ender rastlanan bu balığın uzunluğu 1 metreyi geçmez. Yurdu, Atlantiğin bütün sıcak bölgelerini ve Akdeniz’i içine alır.

Hiç yorum yok: