Translate

21 Haziran 2010 Pazartesi

Çok şekerli bir tür yerelması...

Badat,  
Birleşikgillerden, şekeri çok, bir tür yer elması.

Yer elması,  
Latince Adı: Helianthus Tuberosus.

Toprak altında patates gibi yumruları olan bir bitki, sebze. Parlak sarı renkte çiçekler açan ve toprak altında patatese benzer yumruları olan bir sebze türüdür. Vatanı Kuzey Amerika olmakla beraber Avrupa ve Türkiye’ de sebze olarak yetiştirilir.

Besin maddesi olarak inulin ihtiva eder. Besin değeri patatese yakındır. Karbonhidrat miktarının düşük olması sebebiyle şeker hastalarının kullanabileceği iyi bir besin kaynağıdır. Süt artırıcı ve safra söktürücü etkisi de vardır. Haşlanarak sebze olarak yenir. Bol idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Anne sütünü artırır. Bol miktarda fosfor, demir ve kalsiyum, A ve C vitaminleri içeren yer elması anne sütünü artırıyor, yaşlılara güç veriyor. Vücut direncini ve cinsel gücü arttırır. İçerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Romatizma, mafsal ve nikris ağrılarını hafifletir. Basur şikâyetlerini azaltır. Cildi güzelleştirir.

Romatizma, gut hastalığı, kabızlık ve sindirim zorluğundan yakınanlara yerelması yemeleri salık veriliyor. Ayrıca tok tutucu özelliği ve az kalori içermesi nedeniyle diyet yapanlar için ideal bir sebze.

Yer Elmasının kökü haşlanarak yemeği yapılır ve yenir. 
Suyu ile saçlar yıkanırsa saç diplerini kuvvetlendirir. 
Ezilip lapa haline getirildikten sonra şişliklerin üzerine konursa faydası görülür. 
Besin değerleri yüksek kalorisi düşük bir besin olduğu için diyet yapanlar kullanabilir.

Hiç yorum yok: