Translate

23 Haziran 2010 Çarşamba

"Taşların Aşkı", "Ay doğarken Güneşin battığı yer", gibi kısa metrajlı filimleriyle birçok ödül kazanmış sinemacımız...

Behlül Dal (1922-2002),
 
Fuat Dal ve Paşa kızı olan Zehra' dan doğma Behlül, ilk öğrenimine Galatasaray’ da başlamıştır. Antalya lisesi’ ne devam etti ve daha sonra Kayseri Lisesi’ nden mezun oldu. Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirmeden ayrıldı ve askerlik görevini tamamladı. Antalya Halkevi Bölge Yönetmenliği görevine atandı. Antalya Halkevi’ndeki çalışmaları sırasında çok sayıda oyunun yönetmenliğini yaptı. Bu sırada yazdığı “Meş’um Gece”, “Yalan”, “Salahaddin Eyubi” isimli üç piyesi Halkevleri Repartuarı’ na alındı ve birçok halkevinde sahnelendi. Meltem adlı edebiyat dergisini yayımladı.

“Bir gün bu şehir sinema şehri olacaktır” diyerek 1957’ de Antalya’ da Antalya Filmcilik Komandit Şirketi - ANTİŞ kurdu. Bu şirket İstanbul dışında ilk yapımcı şirkettir. 

Behlül Dal, İstanbul’ da bulunduğu yıllarda Antalya’nın tanıtımına yönelik çalışmalar yaptı. Gazetelerde makaleleri yayınladı. Antalya Yüksek Öğretim Derneği’nin başkanlığını yaptı. İki baskısı yapılan “O Kadın” adlı şiir kitabıyla Antalya özlemini dile getirdi. İstanbul Şehir Galerisi’nde Türkiye’nin ilk “Sesli Şiir Sergisi”ni açtı.

1976 Avrupa Kısa Metraj Birinciliği, Fransa Cumhuriyeti (Merite Civigue) Sivil Liyakat Nişanı, Avrupa Film Festivali Üstün Başarı Ödülleri, Kültür Bakanlığı Yılın En İyi Belgeseli Ödülleri ve TBMM Başkanlığı Takdir Şiltleri ödüllerinin bazılarıdır.

Altın Portakal Festivali kısa metraj dalında kazandığı 8 Altın Portakal Ödülü ile En Fazla Altın Portakal Kazanan Yönetmen unvanını halen korumaktadır.

Bugüne dek üç yüze yakın kısa metraj film yapan Dal, bu filmlerin önemli bölümünde Antalya’yı yansıtmıştır. Yabancı dillere çevrilerek Avrupa televizyonlarında da yayımlanmış yapıtları bulunan Antalya aşığı sanatçı, yönetmen, evli ve iki çocuk babası Behlül Dal 20 Haziran 2002 tarihinde yaşama veda etmiştir.
 
Kazandığı 8 Altın Portakal ödülü ile “En Fazla Altın Portakal Kazanan Yönetmen” unvanını koruyan Behlül Dal, 1997 yılında Antalya Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı’nca “Ömür Boyu Onur Ödülü”ne layık görüldü. 
 
Eserleri;
Bir Damla Suyun Hikâyesi - 1965
Taşların Aşkı - 1966
Ay Doğarken - 1967
Altın Bıçaklar - 1968
Rüya Gibi - 1969
Vurgun - 1970
Hasret - 1971
Yuva Hasreti - 1973
Güneşin Battığı Yer
Egemenlik Kayıtsız, Şartsız Milletindir
Abant'ta Bir Gün
Ermenek,
Yitirilen Dünya - 1991

Hiç yorum yok: