Translate

2 Haziran 2010 Çarşamba

Ege denizinde Yunanistan' a ait bir ada...

Nios (İne-Ios),
Yunanistan' a ait Nios adası turizm cenneti olan tarihi değerleriyle ünlü dağlık bir adadır. Büyük ölçüde kayalıklarla kaplıdır. Kato Kampos vadisinde, ve yan vadilerde teraslama yolula elde edilen arazilerde tarım yapılmaktadır. Eski bir geleneğe göre Homeros' un annesi Klymene Nios adasının yerlisi olup mezarı buradadır. Barbaros Hayreddin Paşa, komutasında 1537 yılında Osmanlı donanması Venedik'e ait olan Syra (Şira), Egina (Ekin), Nios (İne), Paros, Tinos ve Skorpento (Kerpe), Kasos (Kaşot) gibi adaları aldı. Ve Nakos (Nakşe) dükalığı Osmanlı idaresine bağlanmıştır. Helenistik çağdan bir su kemeri ve Venedik kalesi ile Plakotos antik tapınağın izleri mevcuttur.

Girit (Crete), Yunan Adaları içinde en büyük adadır. Tarihi M.Ö 7000'lere dayanan Girit; Avrupa'nın ilk uygarlıklarından Minos Krallığının kurulu olduğu adadır. Yine ilk yazılı belgelerin bulunduğu adadır ve bu sebeple ayrı bir öneme sahiptir. Mitolojide Tanrıların babası Zeus'un ve bilgelik Tanrıçası Athena'nun doğum yeridir. Tarih boyunca birçok medeniyetin egemenliği altına girmiş ama yine de ulusu özgürlük ve onurla birlikte anılmıştır. Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Venedikliler ve Osmanlılar adaya hakim olmuşlardır.  Farklı medeniyetlere kapılarını açmış olmasından dolayı birçok medeniyetten izler taşımaktadır Girit. Yunan ve Roma kalıntıları, Bizans Dönemi'ne ait birçok kilise, Osmanlı Dönemi'ne ait birçok cami, türbe, tekke, Venedik evleri, kaleleri, surları ve tersaneleri adada görebileceğiniz bu medeniyetlerin izlerinden bazılarıdır. Gortis, Faistos, Knossos bölgeleri arkeolojik değerleri bakımından ziyaretçilerin ilgisini çeken yerlerin başında gelmektedir. Minos sarayı Knossos, Heraklion ve Chania Arkeoloji müzeleri, Heraklion antik kenti, Fortetsa Venedik kalesi adada görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Osmanlı zamanından kalan cami ve çeşmeleri de görmenizde yarar var. Özellikle Yeniçeri Camii ziyaret için önerebileceğimiz noktalardan biri.

Delos, Delos; günümüzde modern yerleşimin bulunmadığı bir adadır. Arkeolojik açıdan büyük bir öneme sahiptir. Ada eski Yunan mitolojisine göre Tanrı Apollon ile Tanrıça Artemis'in doğum yeridir. Apollon Tapınağı, Aslanlı Yol, Antik Tiyaro yer alır. Delos Harabeleri dışında adada yer alan mozaik süslü evler de son derece ilgi çekicidir.


İkaria (Icaria), İkaria; Nicaria olarak da adlandırılan, doğal güzellikleri ile insana huzur veren bir adadır. İkarus efsanesinden dolayı popülerlik kazanan ada eşsiz manzaralara sahiptir. Özellikle gezebileceğiniz yerler arasında; radiumlı kaplıcalar, Bizans Dönemi'ne ait kale, M.Ö 3. yy.'a ait kule bulunmaktadır. Ayrıca doğa yürüyüşleri için de oldukça uygundur ada. Tabi güzellikleri birçok turisti adaya çekmektedir.

Kos adası (İstanköy), On iki adaların en büyüklerinden olan Kos adası diğer adıyla İstanköy Bodrum yarımadasının sadece 8 mil uzağındadır. Ege’nin en güzel ve en karakteristik Yunan Adası sayılan bu adada 32.000 yaşayanı olmasına rağmen yılda 1 Milyona yakın turiste ev sahipliği yapmaktadır. Ege Denizinde Türkiye’ye en yakın Yunan Adası'dır. Kos Adası'na Hem Turgutreis’ten hem de Bodrum limanından her gün birçok sefer yapılmaktadır. Kos Adası bir dönemde hekim Hipokrat, ressam Apelles, şair Philates ve Theocritus Prenslerin eğitim almak için geldikleri bir merkezde oldu. 

Meis adası, Kaş'ın hemen açığındaki yunan adası. diğer adı "castello rizo", yani "kırmızı kale". (Yunanca: Kastellorizo, resmi olarak: Megisti, İtalyanca: Castelrosso), Doğu Akdeniz'de Yunanistan'a bağlı ada. Türkiye kıyılarından sadece 1300 m uzaklıkta olup, Yunanistan'ın Türkiye'ye en yakın adasıdır.

Midilli (Lesbos),Adını; kendi cinsine ilgi duyan kadın şair Sappho zamanından gelen  "lezbiyen" tabirinden alan ada, doğal güzellikleri, şifalı sıcak suları, müzeleri, Ortaçağ'dan günümüze kalmış kaleleri, festivalleri ile mutlaka görülmesi gereken adalardan biri. Bizans, Roma ve Osmanlı İmparatorluklarının, Venediklilerin, Cenevizlilerin eline geçen adada, şair Sappho'nun yaşadığı Eressos, Kalloni, Petra, Sykamia, Sigri, Molyvos, Antissa ziyaret edebileceğiniz noktalardandır.

Mykonos, Özgürlük ve eğlence adası Mykonos.. Sabaha kadar süren partileri, sınırsız özgürlük anlayışı, dar sokakları ve klasik Yunan mimarisi ile mutlaka görülmesi gereken Yunan adalarından biri. Kumsallarında güneşin ve masmavi suların tadını çıkarabileceğiniz adada, geceleri sınırsız eğlencenin keyfini sürebilirsiniz. Platis Gialos, Agia Anna, Elia, Pragka, Super Paradise hem dinlenebileceğiniz hem de eğlenebileceğiniz plajlarından bazıları. Platis Gialos adanın oldukça ünlü bir plajıdır ve adanın güneyinde yer alır. Yine adanın güneyinde yer alan Super Paradise popüler eğlence noktalarından biridir. Agios Stefanos plajı ise daha sakin bir tatil geçirmek isteyenler için önerebileceğimiz plajlar arasında yer alır. Psaru plajı masmavi suları ile büyüleyici bir güzelliğe sahip.


Naxos,  Sahip olduğu yükselti nedeniyle doğal bir güzelliğe sahip olan ada, huzurlu ve sakin bir tatil arayanlar için iyi bir tercih olacaktır.  Mitolojik bir tarihi olan ada tarih severlere de alternatifler sunmaktadır. Arkeoloji müzesini, Venedik döneminden kalma kaleleri, manastırları, katedralleri, Apollon Tapınağı'ndan günümüze kalan Portara- Büyük Kapı-, Bourgos ve Kastro bölgeleri, 10 metre boyundaki 2600 yıllık dev Apollanas Heykeli görülmesi gereken yerlerdendir. Ada erken Yunan ve eski Roma döneminden eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Kastro bölgesi tarihseverler için ziyaret edilmesi gereken noktalardan biridir. Ortaçağdan kalma görüntüsünü koruyan Kastro'da kaleyi ziyaret edebilirsiniz.

Paros, Ekatontapyliani Kilisesi efsaneye göre kilisenin 100 kapısı vardır ancak şimdilik sadece 99 kapısı gün ışığına çıkmıştır. Kayıp olan 100. kapı bulunduğunda İstanbul Yunanistan'a geri verilecektir. Katedral adada mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında gelir. 1700 yıldır kullanıma açıktır ve Meryem Ana ikonasına ünlü Paros mermerinden yapılmış tahta, Aziz Agia Theoktisti’nin ayak izine, 11. yy.dan kalma bir vaftizhaneye ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi geziye devam etmek isteyenler Yunan adalarının olmazsa olmazlarından Arkeoloji Müzesine ziyarette bulunabilirler. Kilisenin yakınındaki müzede, 4.yy'dan kalma eserleri, Paros Dokümanı'ndan kalıntıları görebilirsiniz.

Patmos (Batnoz), Yunan adaları içinde küçük ve sakin bir adadır Patmos. Yeni Ahit'te bahsi geçen ada, efsaneye göre İsa'nın Aziz Yuhanna'ya göründüğü mağaraya ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle Hristiyanlarca kutsal sayılır ve bir hac merkezi özelliği taşır.  Adada Aziz Yuhanna'ya adanmış manastır ve kiliseleri ziyaret edebilirsiniz. Ageia Ioannes Manastır'ı ziyaret edebileciğiniz kutsal yerlerden sadece biri. Manastırın bulunduğu Chora; yüksek tepeye kurulu, daracık sokaklara sahip tarihi bir yerleşim yeri. Efsaneye konu olan mağarayıda gezebilirsiniz, ziyaretçilere açık. Ayrıca buaradaki manastır; çocuk sahibi olmak isteyen kadınların adak adayarak, dizleri üzerinde zorlu bir yürüyüş gerçekleştirdikleri bir yerdir.

Rodos (Rhodos), Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına, St. Jean Şövalyelerine ev sahiplği yapmıştır. Tarihi son derece ilgi uyandırıcı olan Rodos adasında, İtalyan akımlarnın etkileriı hissedilmektedir. Tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmasında ötürü mimarisi, yapısı oldukça zengin. Camilerden, kalelere, çakıl taşlarıyla süslü yollara, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bir Ortaçağ mahallesine sahip. Dünya'nın 7 harikasından biri olan 32 metre boyundaki Rodos heykeli artık adada yer almıyor, yerinde adanın simgesi geyik heykelleri mevcut.


Sakız (Chios), Sakız ağaçlarının kapladığı ada adını anlaşıldığı üzere bu ağaçlardan almıştır. Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine de girmiş olan adada bu dönemden günümüze gelen camilere de ev sahipliği yapmaktadır. Kiliselerin de yoğun olarak bulunduğu adada, kiliselerin duvar süslemeleri ve barındırdıkları ikonlar görülmesi gereken güzelliklerdendir.
Adada ayrıca gezebileceğiniz bir Arkeoloji Müzesi de bulunmaktadır. Nea Moni Manastırı, Bizans Kilisesi Panagia Krina, İkaros Kasabası, Bizans müzesi, Justianiani Müzesi adada gezebileceğiniz diğer yerlendendir.

Santorini, Romantik atmosferi ile farklı bir yere sahip olan Santorini, siyah kumsalları, volkanik yapısı, beyaz badanalı evleri, mavi kubbeli kiliseleri ile mutlaka görülmesi gereken adalardan bir tanesidir. Dorlar zamanında adı Thira olan ada, Venedikliler zamanında Azize İrene'ye itafen Santorini adını almıştır. M.Ö meydana gelen volkanik patlamalar sonucu ada bugünkü hilal görünümünü almıştır. Plajları siyah- gri kumlara sahip olan ada uçurum kenarına kurulmuş, otelleri, restaurantları ile eşsiz bir manzaraya sahiptir. Özellikle Kamari Plajı en çok rağbet gören plajdır. Adanın merkezi olan Fira, Calderaya tepeden bakış imkanı sunmaktadır. Özellikler Özellikle günbatımında etkileyici bir manzara sunmakta ve ziyaretçilerini büyülemektedir. Mutlaka buradan manzarayı izlemeniz tavsiye edilir. Adada gezebileceğiniz belli başlı noktalar; arkeoloj müzesi, Megaro Ghisi müzesi, Fira ve Oia bölgesi, siyah kumları ile Kamari ve Perissa plajları, Thira ve Akrotiri antik kenti, Caldera'dır. Oia neo-klasik dönemin izlerini taşıyan ve geçmişte vampirlerin yaşadığına inanılan bir yerleşim bölgesi olarak görülmeye değer bir nokta. Akrotiri antik kenti ise 3000 yılı aşkın süre küller altında gömülü kaldıktan sonra 1967 yılında gün yüzüne çıkmıştır. Thira antik kenti ise M.Ö 4. yy.'a uzanan kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.

Samos (Sisam), Ege denizindeki Yunan adalarından bir tanesi. Kuşadası'nın tam karşısındadır. ingilizcesi Samos, Susam, Samos, Yunan adalarının en büyüklerinden biridir.  Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını kazanan ilk ada olması bakımıyla da ünlüdür. Beyaz badanalı ve mavi pencereli evleri ile Yunan mimarisinin örneklerini görmenize imkan veren  ada aynı zamanda ünlü matematikçi Pisagor'un bir zamanlar yaşadığı kasabaya da ev sahipliği yapmaktadır. Kasabasının yukarısında bulunan kilise, eşsiz deniz manzarası ile birleşerek görenleri adeta büyülüyor. Samos plajları ile de ünlü bir ada. Denizin ve güneşin tadını çıakrmak isteyenler için; Mykali Beach, Posidonio Plajı, Kerveli Plajı, Klima Beach, Lemonakia Plajı önerebileceğimiz adreslerden bazıları.  Adadaki tek kum plaj olma özelliğini taşıyan Psili  Amos da mavi suları ile sizi dinlendirebilecek bir nokta.


Symi (Simi),  Yunan adalarının en şirini, en bakımlısı. Sünger ticareti ve eskiden yılda 500 gemi üretilen tersaneleriyle 17'nci Yüzyıl'da 12 adanın en zenginidir. Türkiye kıyılarına yakın Yunan adaları içinde en küçüklerinden biri, buna karşın en sevimlisi olan Simi' nin yüzyıllarca geliri süngercilikten olmuş. Elde edilen süngerler Adalılar tarafından İstanbul, Trieste, Marsilya, Frankfurt, Londra ve Bari'deki ticari temsilciliklerle bütün Avrupa'ya dağıtılıyordu. Simi yönetsel olarak Rodos'a bağlı. Kış aylarında adanın merkez yerleşimi olan Simi ile Pedi adlı köyünde toplam bin kişi yaşarken, yaz aylarında bu rakam 5-6 bin kişiye çıkıyor.Symi adası yunan adaları içinde en romantik olanlarındandır. Symi Neoklasik evleri ile şirin ve benzersiz bir adadır.  Symi Adasının başkenti Yialos'dur. Adada inzivaya çekilen keşişlerin manastırlarının bulunduğu tenha koylar, küçük tarım alanları, vadilerde zeytinlikler.  Symi Adasında ayrıca bir çok taverna bulunmaktadır. Birbirinden güzel plajları bulunan Symi adasında dar patikalar sizleri tarihin derinliklerine götürmektedir.Osmanlı döneminde Sömbeki olarak adlandırılmıştır. Rodos Adasının 41 Km kuzeyindedir. 57 km² yüzölçümü bulunan Symi Adası'nda halk balıkçılık, ticaret ve turizm ile geçinir...Süngerciliktede ada başka bir ün salmıştır. Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğunun hükümranlığında bulnanan Symi Adası 1912 yılında İtalyanlar adaya yerleşmiş ve 1923 yılında yasal olarak İtalyanların yönetimine girmiştir. 1948 yılında ise Yunanistan'a tekrar katılmıştır.

Hiç yorum yok: