Translate

5 Haziran 2010 Cumartesi

Hintli sitar ustası...

Ravi Shankar,  
(Gerçek adı Robinda Shankar).
7 Nisan 1920' de 5 erkek kardeşin en küçüğü olarak Varanasi' de dünyaya geldi. 1934 yılında Calutta All-Bengali müzik konferansında Alauddin Khan ile tanıştı. 1944 sonlarında müzik eğitimini tamamladı. Hindistan, Kanada, Avrupa ve Birleşik Devletler' de film müzikleri yaptı. Bale için kompozisyonlar yazdı.
Amerika sanat ve Edebiyat akademisinin onur üyesi ve Birleşmiş Milletler Kürsüsünde bestekar üye oldu. 1949-1956 arasında All-India radyosunun müzik direktörlüğünü yaptı. 
İki Grammy ödüllü sanatçı  birçok ülkede ödüllendirilmiştir. 1987 yılında "Tana Mana" geleneksel tınılar içermektedir.

Hintli Meşhur Sitar çalgıcısı. Müziği alır götürür. Götürmekle kalmaz sizi etkisi altında tutar. Onun müziklerini dinlerken bir hipnoz seansında hissi uyanır. Gözünüzün önünde dönen yuvarlak şekillerden kurtulamazsınız. Yani güzeldir iyidir. Dinlenir dinlendirir. Jaz sanatçısı narah jones'un babasıdır fakat birbirlerini hiç görmedikleri söyleniyor.

Zamanında bangladeş için yapılan bir yardım konserinde çıkıp biyooong, biyiink, çitoong şeklinde sitar solo çekip çılgınca alkışlandıktan sonra "akort ederken bu kadar beğendiğinize göre çalmaya başlayınca ne yapacaksınız" diyen ve alemi yaran müthiş usta. loud reed, peter gabriel ve beatles ile çalışmış, dünya müzik kültür seviyesinden bir basamak üstte duran bir sanatçıdır.

"Tana Mana" ve özellikle londra senfoni orkestrasıyla beraber yaptığı concerto for sitar and orchestra albümleri inanılmazdır, ölümcüldür.

Batıda george Harrison (The Beatles) tanınmasını sağlamıştır. Tüm yaşantısını müzikle geçirmiş ve müziğiyle bir çok insana yeni ufuklar açmıştır.Hala konserlerini 85 yaşına rağmen vermektedir. Hint müziğinin kutsal seslerini dinleyicilerine ulaştırmaktadır. Ravi Shankar' ın hayatını ilginç kılan çocuklarıdır. Shubho(ressam), Anoushka ve Norah Joones. Cazın ünlü isimlerinde Norah Jones 2003 ' de Grammy' e layık görüldü. Anoushka Shankar İngiliz avam kamarasının onur ödülüne layık görüldü.

Hiç yorum yok: