Translate

7 Haziran 2010 Pazartesi

Yiyeceklerde tat ve koku verici olarak kullanılan, küçük hindistan cevizi tohumlarını saran derimsi kabuk...

Besbase, (Rhizoma Polypodii), Nutmeg and mace
Basbasa (Arabic); chan thet (Thai); djus hendi (Farsi); egoz musqat (Hebrew); gabz (Amharic); hindistancevizi (Turkish); jaiphal (Hindi); jou tou koumoschokarido (Greek); muskatnuss  (German); muskatny oryekh (Russian); noce moscata (Italian); noix de muscade (French); noz-moscada  (Portuguese); nuez moscadapala (Indonesian). Mace: Besbase (Turkish); dok chand (Thai); fleur de muscademacis  (French); fuljan (Arabic); javatri (Hindi); macis (Spanish, Portuguese); muskatblomme (Danish); muskat-bluete (German); muskatnyi tsvet (Russian); sekar pala or (Indonesian). (Chinese);  (Spanish);

 Küçük Hindistancevizinin çekirdeğindeki zardır. İyisi, rengi sarı ile kırmızı arasında olanıdır. Kokusu kuvvetli, tadı yakıcıdır. İçerisinde esans ve uçucu yağ bulunur. Vücudu rahatlatır ve kuvvetlendirir. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Balgamı söker. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.Küçük Hindistan cevizi (Muskat) gibi kullanılır. Suda kaynatarak ya da yutarak alınabilir. Besbase fazla kullanılırsa zehirlenmelere neden olabilir. Karanfil ve günlük ile karıştırılıp kullanılırsa vücuda rahatlık verir ve bel gevşekliğini giderir.  Besbase,ağızda çiğnenirse fena kokulan giderir.

Hiç yorum yok: