Translate

14 Haziran 2010 Pazartesi

Yumuşak Doku Romatizması ...


Fibromiyalji, 
Bağ ve kas dokularında görülen sancı olarak tanımlanmaktadır. Fibromiyalji, kronik bir ağrı, tutukluk ve genellikle yorgunluk durumudur. Pek çok insan fibromiyaljiden etkilenmektedir. Gençler arasında oldukça yaygındır ve kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür. Sancı başlıca semptomudur. Kaslarda, eklemlerde ve yumuşak dokularda hafta hafta gün gün değişen ağrılar, sancılar ve tutulmalar meydana gelir. Ayrıca sancı bedenin bir bölgesinden diğer bölgesine hareket edebilir. Fibromiyalji genellikle boyun, göğüs, kollar, bacaklar, kalçalar ve sırtta görülür.   

Diğer yaygın semptomları şunlardır: 
• Yorgunluk 
• Başağrıları 
• Kaygı 
• Depresyon 
• Yutma güçlüğü, tekrarlayan karın ağrıları veya diyare gibi sindirim sistemi problemleri  

Fibromiyalji hastalığı olan genç yetişkinlerde daha yaygın olarak kronik başağrıları, anksiyete ve hava koşullarına bağlı olarak kötüleşen semptomlar, mental stres ve yetersiz uyku görülmektedir.Fibromiyaljinin ne olduğu ve nedeni tam olarak bilinmemektedir. En büyük nedeni sağlıksız beslenmedir.     

Yapılan çalışmalarda, fibromiyalji hastalarının uyku sırasında anormal beyin dalgalarına (EEG) sahip oldukları tespit edilmiştir. Diğer kişilerde ise kortizol seviyesinin düşük olduğu belirlenmiştir. Stres, kaygı, depresyon, hastalık veya yetersiz uyku fibromiyaljiye neden olabilir. Kendinizi çok fazla yorduğunuzda veya havanın nemli veya soğuk olması durumunda, semptomlar daha da ağırlaşabilir.    
Fibromiyalji kronik bir rahatsızlıktır. Semptomlar bazen hafifler, bazen de çok şiddetlenir, ancak bu durum aylarca, yıllarca sürebilir. Fibromiyalji, yaşam kalitesini düşürmesine rağmen, yaşam süresini kısaltmaz.Vücudunuzun ihtiyacı olan doğru besin destekleri ile etkileri azalır. Zamanla yok olur. 
 
Fibromiyaljide en etkili tedavi yöntemi sağlıklı bir diyet, özellikle besin destekleri kullanımı, dengeli egzersiz, ve istirahattir.  Diyetinizde geniş bir meyve ve sebze çeşitliliği bulunmalıdır. Bu yiyecekler, kaslarınıza yardımcı elementler ve mineraller sağlar. Ayrıca, meyve ve sebzelerde bulunan lifler sindirim sisteminize yardımcı olurlar.  Egzersiz, özellikle sinir sisteminde bulunan biyokimyasalların seviyesinde oldukça etkilidir. Fibromiyalji özellikle kaslarda ve eklemlerde görüldüğü için, doktorunuzun önerileri doğrultusunda düzenli bir egzersiz programına başlamalısınız. Eklemlerinizi incitmeyecek egzersiz programlarını tercih etmelisiniz.  İstirahat de fibromilyaljinin tedavisinde en az diyet ve egzersiz kadar önemlidir. Uykunuzun yeterli düzeyde olmasına dikkat etmelisiniz. Akşamları, kahve gibi uyarıcı içeceklerden ve yiyeceklerden ve belirli ilaçlardan uzak durmalısınız.

Hiç yorum yok: