Translate

20 Haziran 2010 Pazar

Dam saçağı...

Sivek, Sivik, Saçak (Alm. Vordach, Franse)
Çoratan, Toprak damlardan suyu akıtan tahta boru ,
Yapının anaduvarlarından dışarı taşan çatı bölümü.
Çerçevenin üst kenarından aşağı sarkan sınır perdesi.
Evlerde dört ana duvarın dışına sarkmış olan toprak dam bölümü.

Çatı Çeşitleri;
Düz Dam; Bu çatılar tamamen çevreden elde edilen malzemelerle yapılır. Kullanılan malzemeler toprak ve ağaçtır. Bu tür çatılar eski meskenlerde yapımı zor olduğu için bulunmamaktadır. Bakımı zor olduğu içinde sökülerek yerine kiremit ve çinko kullanılan dört omuz çatı yapılmaktadır. Dikey olan çatallar üzerine yatay olarak “ hezenler “ konulmakta , hezenler kalın ve uzundur, hezenler üzerine direk ( mertek ) ler konmakta direklerin üzerine, yassı, tahtaya benzer “ çapkılar “ konmakta, çapkıların üzerine ise; akarsuların kenarında yetişen kısa boylu ince bedenli yaprakları ince ve sık  bitki olan “ pürenler “ konulmaktadır. Pürenlerin üzerine samanla karıştırılmış “ say toprak “ adı verilen killi-çakıllı toprak konmaktadır. Damın duvardan dışarıya taştığı 30-40 cm bölüme ise sivek / saçak denilmektedir.  Kar yağdığında kar kürekleriyle karlar kürünmekte, yağışlardan sonra akmayı engellemek için loğlanmaktadır . Köydeki ocakların bacalarına “ temek “ adı verilmektedir.                  
Beşik çatı ; Baraka ve haymaların üzeri beşik çatıdır. Ahşap malzemelerin üzeri çeşitli örtü malzemeleri konur. Barakanın örtü malzemesi kiremit / çinko, haymaların örtü malzemesi ise; ağaç dalları ve naylondur.                             
Dört Omuz çatı ;Yeni yapılan  meskenlerin, özellikle 1970 ten son yapılan ,  çatıları dört omuz çatıdır. Çevreden elde edilen ağaçlarla çatı kurulur. Örtü malzemesi kiremit ya da çinkodur.

Hiç yorum yok: