Translate

20 Haziran 2010 Pazar

"İşkine" de denilen, eti lezzetli bir balık...

İşkine-Eşkina-İşkina, Corvina umbra (Sciaena umbra)
Mavraşkül - Mavraşkil - Mavruşkil - Mavrışıl,
Karakoza Balığı,
Biga levreği,
Taş  balığı, 

Akdeniz' de yaşayan,vücudu yassı, pullu, eti beyaz ve lezzetli bir balık. Sciaenidea familyası' ndandır. Bilimsel adı Corvinanigra' dır. Ortalama boyu 30-35 cm dir. Ağırlığı 500-600 gramdır. 3-4 olanlarına rastlanılır. Vücut yanlardan basık olup, bir tanesi kısa olmak üzere iki sırt yüzgeci bulunur. Yapısı yan taraflarından hafifce yassı olarak elips şeklindedir. Sırtı hafif kamburumsudur. İki sırt yüzgeci kısa ve 10-11 ince dikenli, ikinci sırt yüzgeci uzun ve 23-25 yumuşak ışınlıdır. Anüs, karın ve göğüs yüzgeci dikenleri bariz beyazdır. Çenede bıyık bulunmayıp alt çene üst çeneden kısa, vücudun üst tarafı koyu kahverengi, alt tarafı metal parıltısındadır. Başı vücuduna oranla büyüktür. Ağzı ufaktır. Kadife dişleri vardır. Kuyruk yüzgeci yuvarlak olup kenarları siyahtır. Büyük pullarla örtülüdür. Eğer yakalandıktan sonra nemli bir yerde tutulmazsa pullarını kazıması zorlaşmaktadır. Sırtı koyu gri ile karışık lacivert renktedir. Yanları ve karnı sarıya çalan bir beyazlıkta olup kısmen parlaktır. Ancak denizden çıktıktan kısa bir süre sonra zeytuni bir renk alır. Yüzgeçleri hayli geniştir. Yüzme kesesi vardır, yakalandığı anda yüzme kesesinin şişmesi sonucu midesi ters dönüp ağzının ucuna kadar gelir.

Eşkina aynı zamanda taş balığı da denir. Bunun nedeni ise başının içinde ve gözlerinin arka tarafına doğru iki adet taş bulunur.
Böbrek taşı tedavisinde kullanılır. Bir fincan yada çay bardağına 4 adet beyaz taş konularak üzerine bir limon sıkılır. 24 saat bekletilir. Karıştırılarak sadece suyu içilir. Aynı işlem taşlar eriyip bitene kadar deavm edilir. Ağır mide rahatsızlığı ve ameliyatı olanlar  içerken limon suyuna zeytinyağı karıştırarak içebilir.

Marmara balığı olmakla beraber bir kısmı Nisan başlarından Haziran sonuna kadar Karadeniz'e çıkar. Ekim ayından itibaren terk ettiği bölgeye geri döner. Dalyanlara girerler ve iskele altlarında balıkçıların ağlarını temizledikleri bölgelerde bulunurlar. Ayrıca batık gemi olan bölgelerde sıkça bulunurlar. Bu balığı temizler dikkatli olmak gerekir alt yüzgeçine yapışık kalın bir iğnesi vardır ve dikkat edilmediği taktirde ele batabilir.

Uzatma ağları, Parakete, Olta ile mayıs ile ağustos ayları arasında avlanır. Olta ile gece avlanır. Olta takımı köstekli beden şeklinde olur. Takımın olta (beden) kısmı 40-45 numara kalınlığında misinadan olur. İki yada üç köstekli (iğneli) yapılır. Kösteklerin bir kurşunun dibine diğerleri bedene takılır.

Hiç yorum yok: