Translate

14 Haziran 2010 Pazartesi

İtalya' ya özgü bir cins peynir...

Mozzarella,

Dünyaca tanınan bir tür peynirdir. Peynir genellikle dilimlenmiş olarak servis edilir. Mozzare sözcüğü, İtalyanca' da "kesmek" anlamına gelmektedir.

Mozzarella peyniri, manda sütü ve inek sütünün karışımından elde edilir. Sadece manda sütünden yapılan mozzarellanın 1-2 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Bu benzersiz lezzeti tatma şansına sahip olmak için manda beslemek gerektiğinden bu şanslı insanlar köylülerdir. İnek sütünden yapılan mozzarella ise dondurma kadar kaygandır ancak tad açısından pek tatminkar değildir. Dolayısıyla daha uzun süre dayanması için mozzarella peyniri bu iki sütün karışımından elde edilir. Ancak salamura olarak 1 haftaya kadar bekletilebilmektedir. Az yağlı mozzarella peyniri 1 aya kadar bekletilebilmektedir. 100 gr. mozzarella 250 kalori ihtiva ettiğinden diyet yapıyor olsanız bile rahatlıkla tüketebilirsiniz. 

Mozzarella peyniri pizza, lazanya gibi yiyeceklere katıldığı gibi, dilimlenmiş domates ve fesleğen ile beraber tüketilebilmektedir.

Hiç yorum yok: