Translate

14 Haziran 2010 Pazartesi

Konya yöresinde yetişen, bir buçuk metre kadar boylanabilen, sarı çiçekli ve kokulu bir bitki...

Tülüşah (Centaurea iconiensis), 
Gaşak,
Konya Gaşağı,

Bir peygamber çiçeği türü olan “Konya Gaşağı” yaklaşık 2 m. boylanabilen, kanarya sarısı rengi ve iri çiçekleriyle güzel ve gösterişli bir türdür. Ömrü kısa olup yıllık otsu bir bitkidir. Taban yaprakları 30-40 cm. boyunda ve teleksi parçalanmış yapıdadır. Gövde üst kısımlarda çatalsı biçimde dallanır. Çiçekler çatalların uçlarında yer alan 1-5 adet yumurtamsı başçıkta toplanmıştır. Başçıklar 3-4 cm. çapındadır. 

Bilimsel olarak ( Centaurea iconiensis Hub.-Mor. ) ismiyle anılan “Konya Gaşağı” endemik bir bitkidir. Bu türün önemi ise Dünya topraklarının tuzlanmaya başladığı bir zamanda bazı endemik bitkilerin (pian) tuzlu topraklarda yaşadığı ve 18.000 baklağil çeşidi arasında tek 3 yumurtalığa sahip tür olduğu ve bununda fasulye, mecimek veya nohutla eşleştirilmesi durumunda bitki veriminin 3 kat arttığı tesbit edilmiştir.  

İlk defa bilim dünyasına 1981 yılında Bozkır-Seydişehir karayolunun 25’ inci kilometresinde ( Ortakaraören Kasabası civarı ) rastlanılmıştır.Daha sonra Karaman’ın Kılbasan Köyü ve Maden şehri Köyünde ( Binbir kilise ören yeri ) rastlandı. Yapılan araştırmalar neticesinde gaşağ hem hayvan yemi olarak hemde evlerin damlarında izolasyon malzemesi olarak kullanıldığı ortaya çıkarılmıştır.

Hiç yorum yok: