Translate

14 Haziran 2010 Pazartesi

Küçük kiraz büyüklüğünde ve kırmızı renkte üzümsü meyveler veren, bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen bir tür çalı...

Akuba (Aucuba),
Lekeli defne,
Keklik kanadı,
Her dem yeşil, 1,5–3 metre boylanabilen çalı formunda bir bitkidir. Yaprakları parlak, koyu yeşil renkli, 10–12 cm uzunluktadır. Yaprak kenarları iri dişli, derimsidir. Çiçekleri beyaz renkli, salkım şeklindedir. Meyveleri parlak kırmızı renkli, fındık büyüklüğünde ve yaprakların arasında kısmen kaybolmuştur. 

Üretimi Tohum, çelik ve daldırma ile üretimi yapılır. Tohum ile üretimde tohumlar olgunlaştıktan hemen sonra toplanıp kabukları temizlenir. Daha sonra ise soğuk camekânlara ekilerek çimlenmeleri beklenir. Ya da +3 oC’ de 1–2 hafta soğuk katlamadan sonra ilkbaharda ekilir. Çelikle üretimde ise ekim-kasım aylarında o yıl ki sürgünlerden 10–15 cm uzunluğunda çelikler alınır. Alınan bu çelikler doğrudan açık alana dikilir. Çeliklerin herhangi bir hormon ile muamele edilmesine gerek yoktur. 

Ertesi yıl mayıs-haziran aylarında köklenen çelikler yerlerinden sökülüp yastıklara alınır. İlk yıl büyüme yavaş olur ve satış boyuna gelmesi için 3 yıl geçmesi gerekir. Daldırma ile üretim fazla tercih edilmese de yine de uygulanmaktadır. Bunun için kuvvetli gelişen 1 yaşındaki dallar bükülerek toprağa daldırılır. Sonbaharda bunlar köklenmiş olur ve sökülerek ana bitkiden ayrılır. Ekolojik İstekleri En düşük sıcaklığın -15 0C’ nin altına düşmediği yerlerde açıkta yetiştirilir. Daha düşük sıcaklığın olduğu yerlerde ise kapalı mekânlarda taşınabilir büyük saksılar içinde yetiştirilir. Gölge ve gölgeli ortamlarda bulundurulmalıdır. Çeşitli toprak koşullarına ve kuraklığa dayanıklıdır. Ancak düzenli sulama ve organik maddece zengin topraklarda daha iyi gelişme gösterir. Toprağın bol nemli olmasının da faydası vardır. 

Hiç yorum yok: