Translate

14 Haziran 2010 Pazartesi

Lahana...

Lahana,
(Rumca Lahano, İng. cabbage, Yunanca lâha'na),
Farsca, Kerteb,
Arapça, Melfûf, 
Kelem,
Dürme,


Turpgillerden, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki, kelem (Brassica oleracea).

Yaz kış yenilen bu sebzenin adı eski Yunanca Lahana “yenilebilen sebze” kelimesinden gelmektedir. Lahananın M.Ö 600 yıllarında Doğu Akdeniz ülkeleri tarafından kültür bitkisi olarak yetiştirildiği ve yemeğinin yapıldığı tarihi kayıtlarda geçiyor. Romalı Marcus Porcius Cato, Latinlerin asırlarca hekim geçinmelerinin sebebinin, lahananın yararlarını bilmeleri olduğunu söylüyor. Slav milletlerinin tarihi kayıtlarında, Slavların gemi yolculuklarında sadece lahana turşusuyla birkaç ayı sebzesiz geçirebildiği belirtilmektedir.

Lahana çeşit olarak beyaz lahana, kara lahana, kırmızı lahana ve son yıllarda üretilen brüksel lahanasıdır. Halk arasında kelem adı ile de anılan beyaz lahana, daha çok kış sebzesidir. Mutfaklarımızda beyaz lahana ile hazırlanan yemeklerin başında çorbası, etli etsiz dolması, etli etsiz hazırlanan kapuska yemeği, böreği, salatası ve turşusu gelir.

Beyaz lahana beslenmemiz açısından gıdalarımız arasında çok büyük öneme sahip bir besindir. İçerdiği vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Beyaz lahana bir antitoksidan gıda oluşu nedeniyle, tüketilmesiyle sağlığımızın korunmasına büyük katkısı vardır. Ayrıca lahananın vucutta ki yağı yakıcı özelliği sayesinde, diyet uzmanlarınca fazla kiloların atılması için beyaz lahana çorbası önerilmektedir. Ayrıca, gıdaların saklama koşularına uyularak, derin dondurucuda saklanabilmektedir. 

Beyaz lahana da kolestrol yoktur. Besin değeri olarak lahana da protein, karbonhidrat, A, B, C, E, K vitaminleri, Beta-Karoten maddesi, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum mineralleri bulunur. Beyaz lahana beslenmemiz için gerekli ve değerli bir besindir.

Lahananın faydaları;
Kansızlığı giderir. İdrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kabızlığı giderir. Kandaki şeker miktarını düşürür. Vücudu hastalıklara ve kansere karşı korur. Göğüs ucu çatlaklarını giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astımda faydalıdır. Romatizma, siyatik, lumbago ve Apsede yararlıdır. Ses kısıklığını giderir. İştah açar. Guatr olanlar yememelidir.

Hiç yorum yok: