Globulin, Globülin,
Sodyum klorür, sodyum sülfat, magnezyum sülfat gibi elektrolit ihtiva eden, zayıf tuzlu solüsyonlarda çözünebilen molekül ağırlığı yüksek bir proteindir. Suda zorlukla erir veya erimez. Suda hiç erimeyen globülin fraksiyonuna öglobülin (gerçek globülin) az oranda suda eriyen fraksiyonuna da psödoglobülin (yalancı globülin) denir. Globülinler ultra santrifüj ve elektro forez gibi metodlar ile incelendiğinde, alfa, beta ve gama denilen bölümlerine ayrılır. Yumurtada ve sütte de bulunan globülinler, kanda litrede 32 gr kadar mevcuttur. Yumurtada ovoglobülin denilen globülinler vardır. Hayatımızda önemli rol oynarlar: Antikorlar, gama globülin fraksiyonudur ve bağışıklılığı sağlarlar. Kızıl, kızamık, çocuk felci, karaciğer iltihabı gibi hastalıkların tedavisinde özel globülinler bir başka canlıda üretilerek serum olarak hastaya verilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder