Translate

12 Haziran 2010 Cumartesi

Yurdumuzda yetişen ve beyaz odunu tornacılıkta kullanılan bir ağaç...

Işığan,  
Işılgan ağacı,  Kazmaç, Çoban püskülü,

Çobanpüskülügiller (Aquifoliaceae) familyasının Ilex türünden ağaçlardır. Çalı ya da küçük ağaç biçimli olan ve bazısı yaprak döken, bazısı da yaprak dökmeyen bitkilerdir. Çoğunluğunun dekoratif niteliği vardır.Türkiye'de çobanpüskülü (Ilex aquifolium) ile ışığan (Ilex colchica) olarak bilinir.

Işığan ağacı kışın yapraklarını dökmeyen, 3 metre boyunda, yaprakları sivri dikenli, beyaz çiçekli, meyvesi parlak kırmızı renkli bir çalı türüdür.Yaprağı taflan yaprağına benzeyen, kabuğundan siyah boya yapılan ve ormanlarda yetişen, yabani  bir ağaçtır. Çiçek ve meyve vermeyen, yapraklarının kenarı dikenli olan defneye benzeyen ve daha çok mezarlıklarda yetişen bir çeşit çalıdır.

Anadolu' da doğada kendiliğinden yetişen, süs bitkisi ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisi amaçlı kullanılan çoban püskülü, ışılgan, ışığan, kazmac-kazmaç olarakta adlandırılan bitki fidan olarak da yetiştirilerek üretilebiliyor. Sindirim Sistemi rahatsızlıklarında Müshil olarak kullanılmaktadır. İdrar söktürücü özelliğiolan bitkinin Kas, Kemik ve Eklemlerde spazm çözücü olarak kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok: